Zorg in Zicht

Een nauwe samenwerking tussen huisartsen, optometristen en oogartsen in de regio Haaglanden. Mensen met oogklachten krijgen hierdoor snel en op de juiste plek hulp.

 

Zorg in Zicht is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen zorgaanbieders in Den Haag. Via het oognetwerk Zorg in Zicht werken huisartsen, optometristen en oogartsen in de regio Haaglanden nauw samen. Mensen met oogklachten krijgen hierdoor snel en op de juiste plek hulp.

zorg_in_zicht_1.jpgHoe werkt het? 

Mensen met last van hun ogen kunnen in bepaalde gevallen door hun huisarts doorverwezen worden naar de optometrist. De wachttijd is daar korter dan bij de oogarts in het ziekenhuis en het oogonderzoek valt onder de basisverzekering.

 

Wat is een optometrist?

Een optometrist controleert de gezondheid van uw ogen en kan eventuele oogafwijkingen in een vroeg stadium herkennen. Optometristen werken voor opticiens, brillenwinkels of de polikliniek oogheelkunde in het ziekenhuis. Binnen Zorg in Zicht doen alleen gekwalificeerde optometristen mee. Zij werken nauw samen met oogartsen van HMC en het HagaZiekenhuis.

zorg_in_zicht_2.jpg

Een deelnemende huisarts weet welke optometrist de juiste expertise en apparatuur heeft om het oogonderzoek veilig uit te voeren. U bepaalt samen met uw huisarts de optometrist van uw keuze. De optometristen hebben de mogelijkheid – net als de huisarts – snel en direct overleg te voeren met een oogarts in het ziekenhuis. Dit gebeurt via teleconsultatie. Op die manier kan in veel gevallen een verwijzing naar de oogarts worden voorkomen. Dat scheelt u een bezoek aan de oogarts in het ziekenhuis.

Op dit moment loopt een proef in de regio Haaglanden. Hieraan doen een klein aantal huisartsenpraktijken en optiekwinkels mee.