Dossier Weekziekenhuis

Het ziekenhuis HMC Bronovo is vijf dagen per week open, van maandag tot en met vrijdag. Hier vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen. 

Weekziekenhuis HMC Bronovo

HMC Bronovo is een weekziekenhuis. Dit betekent dat het ziekenhuis vijf dagen per week open is, van maandag tot en met vrijdag. U kunt er terecht voor planbare zorg: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen. Een korte behandeling waarbij u een paar dagen wordt opgenomen hoort daar gewoon bij. U kunt ook nog steeds terecht bij uw vertrouwde zorgverlener in de polikliniek, voor een controle bij zwangerschap én voor diagnostiek, bijvoorbeeld om bloed te laten prikken.

Op de bovenste verdieping van HMC locatie Bronovo zit de afdeling kindergeneeskunde. Ook is er onder meer een verpleegafdeling (Emma) en een afdeling Gynaeoclogie. Klik op de bolletjes in de interactieve infographic voor meer informatie over die afdelingen:

 

Een overzicht van álle afdelingen die gevestigd zijn in HMC locatie Bronovo, vind je hier:

bronovo_infographic.jpg

 


 

Veelgestelde vragen

Waarom is Bronovo nu een weekziekenhuis?

Zorg vindt in de toekomst steeds meer plaats op een locatie dicht bij de patiënten. Alleen voor acute of complexe behandelingen gaan zij nog naar een ziekenhuis. HMC werkt samen met huisartsen en andere zorgverleners om de zorg bij u in de buurt te organiseren.

We kiezen ervoor om de zorg op termijn niet in drie maar in twee ziekenhuizen aan te bieden: in HMC Westeinde en HMC Antoniushove. HMC Bronovo is nu een weekziekenhuis en sluit op langere termijn. Dit heeft verschillende redenen:

  • We kunnen doelmatiger omgaan met de inzet van medewerkers.
  • We voorkomen dat we op termijn relatief meer zorggeld uitgeven aan de instandhouding van gebouwen en huisvesting dan aan de directe zorg voor patiënten.
  • We concentreren middelen, mensen en investeringen, zodat we acute en specialistische zorg efficiënter kunnen aanbieden.
  • We voldoen aan nieuwe wetgeving, die onder meer voorschrijft dat er voor moeder- en kindzorg altijd een gynaecoloog en anesthesist beschikbaar moet zijn. Dit kunnen we niet waarmaken als we op meerdere locaties werken.

Redenen om HMC Bronovo op termijn te sluiten

Het sluiten van HMC Bronovo is geen doel op zich. Bij de afweging om HMC Bronovo te sluiten, hebben we tal van aspecten meegewogen, zoals:

  • Het aantal patiënten en de zorgvraag in de omgeving van het ziekenhuis
  • Financiële en bedrijfsvoeringaspecten
  • Medische faciliteiten die al op andere locaties aanwezig zijn
  • De extra benodigde investeringen om HMC Bronovo open te houden

HMC Bronovo is slechts beperkt gerenoveerd. De kosten om HMC Bronovo open te houden, liggen in de prognoseperiode 2019-2036 ongeveer 90 miljoen euro hoger dan die voor het openhouden van HMC Antoniushove.

Redenen om de acute zorg van HMC Bronovo naar HMC Westeinde te verplaatsen

HMC kiest ervoor om dicht bij de inwoners in het hart van de stad te zijn. HMC Westeinde ligt het meest centraal en is een locatie waar veel mensen omheen wonen. Door de centrale ligging is het zeer goed bereikbaar voor de acute en hoogcomplexe zorg en beschikt het over uitstekende ov-verbindingen.

Welke zorg wordt er in Bronovo geboden en welke zorg is verplaatst?

  • HMC Bronovo gewoon open
   In HMC Bronovo vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen. U kunt er terecht bij uw vertrouwde zorgverlener in de polikliniek, voor een controle bij zwangerschap, om bloed te prikken of voor een bezoek aan de afdeling radiologie. HMC Bronovo is van maandag t/m vrijdag geopend, in het weekend is HMC Bronovo gesloten.
  • Spoedeisende Hulp van HMC Bronovo naar HMC Westeinde verplaatst
   In HMC Westeinde vinden alle acute en complexe behandelingen plaats. Ook kunt u hier terecht voor een bevalling of spoedeisende problemen tijdens de zwangerschap. En natuurlijk blijft u hier ook welkom op de polikliniek bij de bekende zorgverleners. Voor spoedeisende klachten kunt u dus niet meer terecht in HMC Bronovo.
  • Huisartsenpost van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove verplaatst
   De Huisartsenpost (HAP) van HMC Bronovo is verplaatst naar HMC Antoniushove en blijft daar in ieder geval de komende twee jaar. De huisartsen beraden zich nog over de locatie van de HAP op de lange termijn. Het is ook mogelijk dat de HAP vanaf 2021 gewoon in HMC Antoniushove blijft.
  • Klinische Moeder- en Kindzorg geconcerteerd in HMC Westeinde
   Alle klinische Moeder- en Kindzorg is geconcentreerd in HMC Westeinde. Dit betekent dat u voor bevallingen naar HMC Westeinde gaat. Voor poliklinische zorg, bijvoorbeeld controles tijdens de zwangerschap, kunt u wel gewoon terecht bij HMC Bronovo.

HMC Bronovo is open als weekziekenhuis. Dat is een ziekenhuis dat doordeweeks open is en in het weekend gesloten. Je kunt in HMC Bronovo terecht voor 'planbare zorg': zorg waar geen spoed bij komt kijken. Ook kun je er voor een korte behandeling van een paar dagen worden opgenomen.