Vernieuwbouw: Moeder- en Kindcentrum

We moderniseren het gebouw en de voorzieningen en zorgen voor een betere bereikbaarheid. Op lange termijn betekent het een prachtig, modern ziekenhuis. De eerste stap van de vernieuwbouw is inmiddels afgerond, aan de Lijnbaanzijde van HMC Westeinde hebben we een nieuw Moeder- en Kindcentrum gebouwd. Duurzaam, modern en comfortabel.

HMC is eind juni 2020 gestart met de bouw van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum aan de Lijnbaanzijde van locatie Westeinde. Eind 2021 is het Moeder- en Kindcentrum opgeleverd. 

Ingang gesloten

Tijdens de bouw van het Moeder- en Kindcentrum (MKC) is de ingang van HMC Westeinde aan de Lijnbaanzijde gesloten. Het gebouw is inmiddels opgeleverd maar het terrein eromheen is nog niet klaar. Patiënten en bezoekers kunnen gebruik maken van de ingang aan de Warmoezierstraat, waar zich ook het bezoekersparkeerterrein bevindt.

collage_kraamkamer_3.jpg

Parkeren & OV

HMC Westeinde is een binnenstadsziekenhuis. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen voor bezoekers aan de achterzijde van het ziekenhuis (aan de Warmoezierstraat). Tijdens de bouw verandert dit niet. Wij adviseren, als dit mogelijk is, om met andere vormen van vervoer naar HMC Westeinde te komen. De Kiss & Ride en mindervalide parkeerplaatsen zijn tijdens de bouw verplaatst van de Lijnbaanzijde naar de ingang aan de Warmoezierstraat.

Komt u tijdens de bouw met het OV naar HMC Westeinde? Maak dan gebruik van de tramhalte Brouwersgracht (Randstadrail 2, 3 en 4) en volg de looproute naar de ingang aan de Warmoezierstraat. Dit is iets verder lopen dan vanaf tramhalte HMC naar de ingang aan de Lijnbaan, hou hier rekening mee. Voor fietsers zijn er begin dit jaar extra fietsenstallingen geplaatst naast de ingang aan de Warmoezierstraat.

Bouw

De bouw van het Moeder- en Kindcentrum is eind juni 2020 van start gegaan. Daar was in eerste instantie niet veel van te zien behalve de afscherming van het bouwterrein en de sluiting van de ziekenhuisingang aan de Lijnbaan. Inmiddels is het gebouw klaar.

Beelden van de bouwplaats, het eerste beeld is van de start van de bouw, het tweede beeld van de afronding van de bouw.

augustus.jpg

okotber_2021.png

 

Kijkje op de bouwplaats 

Onze collega's Sanne, Maaike en Petra namen maandelijks een kijkje op de bouwplaats. 
Bekijk de compilatie van de bouw in twee minuten

compilatie_bouw_mkc_in_twee_minuten.jpg

Contact

HMC doet er alles aan om de overlast van de bouwwerkzaamheden tot een minimum te beperken. Zo wordt er in principe alleen gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. En bouwen we zoveel mogelijk geluid- en trillingsarm. Toch kan het voorkomen dat u (geluids)overlast van de bouwwerkzaamheden ondervindt. Is de overlast buiten proporties, dan kunt u dat telefonisch melden via telefoonnummer 088- 979 31 00. U kunt ook een e-mail sturen naar bouw@haaglandenmc.nl.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de bouw van het Moeder- en Kindcentrum. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? In de loop van de bouw worden deze vragen aangevuld en bijgewerkt. U kunt uw vraag ook stellen via bouw@haaglandenmc.nl.

 

Algemeen

Zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Dat is waar we ons in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum sterk voor maken. Maar we zijn er ook voor steun en goede zorg als zwanger worden moeizaam gaat. Of wanneer de zwangerschap niet zorgeloos verloopt of een kind behandeling nodig heeft.

In het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum aan de voorkant van HMC Westeinde kunnen (aanstaande) zwangere vrouwen, ouders/verzorgers en kinderen tot 18 jaar terecht voor de beste zorg aan moeder en kind. In het hart van Den Haag bieden onze zorgverleners optimale zorg en stemmen deze af op uw situatie.

In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig. De poliklinieken waar moeder- en kindzorg plaats heeft, zoals Gynaecologie en Kindergeneeskunde, zijn overigens nog op al onze locaties te vinden.

Huiselijke suites
Een kort verblijf, lang verblijf, of op bezoek bij familie? We maken het iedereen in het Moeder- en Kindcentrum zo comfortabel mogelijk. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid staan bij ons voorop!

Zo zijn de kamers afgestemd op de omstandigheden en wensen van de patiënt. Luxe suites zijn ingericht in huiselijke sfeer, met voldoende daglicht. Ouder en kind kunnen dag en nacht bij elkaar zijn. We weten immers hoe belangrijk dit is. Onze suites bieden bovendien voldoende ruimte en faciliteiten voor alle medische verzorging: niemand hoeft de kamer uit om te douchen of om het kindje te voeden of te wassen. Schattige dieren, Hollandse stranden en bekende Haagse gebouwen sieren de muren van de ruimtes.

Op centrale plekken is het dag en nacht mogelijk om iets te eten te halen of op te warmen. En wie in het Moeder- en Kindcentrum verblijft, kan zelf kiezen wanneer we de kamer komen schoonmaken.

Vertrouwen
Mag u of uw kind weer naar huis? Wij regelen zo nodig een taxi en lopen mee naar de uitgang. Wie het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum verlaat, doet dit met alle vertrouwen!

Welke zorg vind ik in het Moeder- en kindcentrum?

  • Verloskamers
  • Triageplein Verloskunde
  • Gezinssuites
  • Kinderafdeling
  • Kinderdagbehandeling

Op deze afdelingen wordt u opgenomen of komt u in geval van spoed. Voor een controle op afspraak, bijvoorbeeld een zwangerschapscontrole of een consult bij de kinderarts, kunt u terecht bij de polikliniek gynaecologie (op locatie HMC Westeinde, Bronovo of Anthoniushove) en polikliniek kindergeneeskunde (HMC Westeinde, Bronovo of buitenpoli Wassenaar).

Het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum is een gebouw aan de voorkant van HMC Westeinde, aan de kant van de Lijnbaan. Het gebouw zit op de tweede en derde etage vast aan het HMC Westeinde gebouw en is ook alleen via het HMC Westeinde gebouw te bereiken, er is geen aparte ingang aan de buitenkant.

Je volgt voor het Moeder- en Kindcentrum route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 2e of 3e etage neemt. Vanaf hier loop je via een loopbrug door naar het Moeder- en Kindcentrum, op beide etages is een balie waar je je kunt melden.

Voor de zorg aan moeders (verloskamers, triageplein verloskunde, gezinssuites) kun je terecht op de derde etage. Voor de zorg aan kinderen (kindersuites, kinderdagopname en gezinssuites) kun je terecht op de tweede etage.

Je volgt voor het Moeder- en Kindcentrum route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 2e of 3e etage neemt. Vanaf hier loop je via een loopbrug door naar het Moeder- en Kindcentrum, op beide etages is een balie waar je je kunt melden.

Voor de zorg aan moeders (verloskamers, triageplein verloskunde, gezinssuites) kun je terecht op de derde etage. Voor de zorg aan kinderen (kindersuites, kinderdagopname en gezinssuites) kun je terecht op de tweede etage.

Het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum is een gebouw aan de voorkant van HMC Westeinde, aan de kant van de Lijnbaan. Het gebouw zit op de tweede en derde etage vast aan het HMC Westeinde gebouw en is ook alleen via het HMC Westeinde gebouw te bereiken, er is geen aparte ingang aan de buitenkant.

Je volgt voor de verloskamers route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 3e etage neemt. We ontvangen je graag bij de balie!

Nee, deze afspraak vindt gewoon plaats in HMC Bronovo. Let op! Planbare zorg voor kinderen wordt zoals alle planbare zorg voornamelijk in HMC Bronovo aangeboden, dus dagopnames voor kinderen ook.

In het Moeder- en Kindcentrum zijn wel bijvoorbeeld de allergietesten en opnames na operaties waarvoor een langer verblijf achteraf noodzakelijk is.

Het nieuwe centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen draagt met trots de naam HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Sara Katharina de Bronovo is als verpleegkundige, directrice en oprichtster van het ziekenhuis aan de Bronovolaan een inspiratie voor velen. Zij toonde initiatief en lef in een tijd dat dat voor vrouwen niet gewoon was en zette zich haar hele leven uit liefde in voor een goede medische zorg voor alle inwoners van Den Haag en omstreken.

De zorgverleners in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum dragen met trots haar naam en bouwen met liefde en lef samen verder aan de beste zorg voor alle (aanstaande) ouders, sterke moeders en opgroeiende kinderen in het hart van Haaglanden. Dat laten zij zien in dit filmpje waarin ook het logo wordt onthuld.

Bouw

Voor de bouw van het Moeder- en Kindcentrum heeft HMC een vergunning aangevraagd en gekregen van de gemeente Den Haag. De twee bezwaren die door omwonenden zijn ingediend zijn gewogen door een commissie van de gemeente en uiteindelijk verworpen. Daarmee is de vergunning voor de bouw onherroepelijk.

De zorg die in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum wordt verleend is zorg die op dit moment al plaatsvindt in HMC Westeinde. Met de komst van het nieuwe gebouw zullen er dus niet meer patiënten en bezoekers naar HMC Westeinde komen.

De bouwwerkzaamheden brengen wel een tijdelijke toestroom van bouwverkeer met zich mee. HMC zet zich ervoor in om de overlast van de bouw tot een minimum te beperken.

Er was veel verkeer dat ná ziekenhuisbezoek aan Westeinde, vanaf het parkeerterrein rechtsaf, het Westeinde inging. Dat is heel onhandig: je kunt namelijk veel beter linksaf slaan en dan via kruispunt met Lijnbaan danwel linksaf of rechtsaf het gebied uit. Dit werd veroorzaakt door een bord waardoor het leek of je alleen rechtsaf mocht slaan. Dit bord is weggehaald waardoor het verkeer weer de goede kant op gaat. 

Het Moeder- en Kindcentrum wordt gebouwd op zo’n 80 palen die geschroefboord worden. Dit betekent dat de grond wordt uitgegraven waarna direct beton wordt gestort en een staalconstructie wordt geplaatst. Deze manier van bouwen zorg voor minder trillingen en overlast dan traditionele heiwerkzaamheden. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boorpaal

Het nieuwe gebouw bestaat verder uit kant- en klare units die op locatie aan elkaar worden bevestigd. Dit zorg ook voor minder overlast dan het opbouwen en metselen van muren.

Het is belangrijk om de moeder- en kindzorg te huisvesten op de locatie waar ook alle acute zorg plaatsvindt. Hierdoor zijn alle voorzieningen voorhanden voor het geval dat het niet goed gaat met moeder of kind, of met hen beiden.

Alle acute zorg van HMC is al gecentreerd op locatie HMC Westeinde. We kunnen door de verhuizing van de moeder- en kindzorg moeders en hun kinderen de best mogelijke zorg verlenen. Zo kunnen we ook passende zorg bieden als een bevalling minder voorspoedig verloopt dan gehoopt. In HMC Westeinde zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week gynaecologen, kinderartsen, anesthesiologen en een OK (operatiekamer)-team beschikbaar voor eventuele spoedingrepen. Het is onmogelijk om dit op meerdere locaties aan te bieden. Bovendien vindt op locatie HMC Bronovo alleen de planbare zorg plaats op weekdagen.

HMC hecht veel waarde aan goede buren en wil zelf ook een goede buur zijn. Om die reden is er steeds overleg geweest met zowel buurtbewoners als met organisaties in de directe omgeving van HMC Westeinde. Ook nu de bouw van start is gegaan is er een buurtbijeekomst geweest. Daarnaast versturen wij regelmatig updates per mail.

Wilt u ook op de hoogte blijven? Stuur een mail naar bouw@haaglandenmc.nl en we zetten u op de verzendlijst. 

De aannemer neemt alle maatregelen die nodig zijn om veilig te bouwen. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

HMC doet er alles aan om de overlast van de bouwwerkzaamheden tot een minimum te beperken. Zo wordt er in principe alleen gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. En bouwen we zoveel mogelijk geluid- en trillingsarm.

Toch kan het voorkomen dat u (geluids)overlast van de bouwwerkzaamheden ondervindt. Is de overlast buiten proporties, dan kunt u dat telefonisch melden via telefoonnummer 088- 979 31 00. U kunt ook een e-mail sturen naar bouw@haaglandenmc.nl.

 

Praktisch

HMC Westeinde is een binnenstadsziekenhuis. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen voor bezoekers aan de achterzijde van het ziekenhuis (aan de Warmoezierstraat). Tijdens de bouw verandert dit niet. Wij adviseren, als dit mogelijk is, om met andere vormen van vervoer naar HMC Westeinde te komen. De Kiss & Ride en mindervalide parkeerplaatsen zijn tijdens de bouw verplaatst van de Lijnbaanzijde naar de ingang aan de Warmoezierstraat.

 

Naast de ingang aan de Warmoezierstraat zijn extra fietsenstallingen geplaatst. De fietsenstalling aan de Lijnbaanzijde is niet meer bereikbaar.

Wij adviseren u uit te stappen bij halte Brouwersgracht (Randstadrail 2, 3 en 4, beide richtingen). Vanaf hier kunt u de borden volgen naar de ingang van het ziekenhuis. Dit is iets verder lopen dan vanaf tramhalte HMC naar de ingang aan de Lijnbaan, hou hier rekening mee.

tramhalte_brouwwersgracht_naar_warmoezierstraat_2.jpg