Moeder- en Kindcentrum

Al vele generaties Hagenaars worden geboren, groeien op, en starten een familie dankzij de optimale zorg en persoonlijke aandacht van zorgprofessionals in Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De zorg aan moeders en kinderen kent een lange en mooie historie. Op de drie locaties van HMC werken wij continu vanuit het hart en met het hoofd aan de medische zorg voor iedereen in de Haagse regio. Vanaf 28 november 2021 openen wij ons nieuwe Moeder- en kindcentrum pal voor deur van locatie HMC Westeinde.

HMC is eind juni 2020 gestart met de bouw van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum aan de Lijnbaanzijde van locatie Westeinde. In dit moderne en comfortabele gebouw brengen we de zorg voor (aanstaande) moeders, baby’s en kinderen zoveel mogelijk samen.

Onze zorgverleners maken zich sterk voor zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Maar we staan ook naast u voor steun en goede zorg als de zwangerschap niet zorgeloos verloopt of als uw kind ziek is. Voor ons staan moeder, kind en gezin centraal. Wij luisteren naar wat voor u en uw kind belangrijk is en stemmen daar de zorg op af. Alle medische voorzieningen hebben we binnen handbereik. Ook als het minder voorspoedig verloopt dan verwacht. Omdat we weten hoe belangrijk de naasten zijn, is iedereen welkom bij ons. Word je als kind opgenomen en wil je dat je ouders blijven slapen? Dat regelen we. En wilt u dat uw moeder, partner en een vriendin bij de bevalling zijn? Dat vinden we prima. Natuurlijk, voor zover dit mogelijk is. We vinden het belangrijk dat u met vertrouwen weer naar huis gaat. Daarom ondersteunen we u als ouders in de zorg voor uw baby of zieke kind.

Vanaf 28 november brengen we bijna al deze zorg voor (aanstaande) moeders én kinderen samen in een prachtig en fris nieuw gebouw. Daar is nog veel meer mogelijk. In het nieuwe gebouw beschikken we over eenpersoonskamers. Daar kunnen gezinnen altijd bij elkaar zijn. Moeders en hun pasgeboren baby’s verblijven daar op één kamer, ook als een van hen beiden of beiden ziek zijn. Nog meer dan nu hebben gezinnen de mogelijkheid om zelf regie te hebben op het verblijf in het ziekenhuis. We kijken uit naar ons nieuwe onderkomen. Ook tot die tijd kunt u in HMC terecht voor uitstekende zorg voor moeders en kinderen. Lees meer over onze Vrouw- en Kindzorg.

Naam HMC Moeder- en Kindcentrum 

Het nieuwe centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen draagt met trots de naam HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Sara Katharina de Bronovo is als verpleegkundige, directrice en oprichtster van het ziekenhuis aan de Bronovolaan een inspiratie voor velen. Zij toonde initiatief en lef in een tijd dat dat voor vrouwen niet gewoon was en zette zich haar hele leven uit liefde in voor een goede medische zorg voor alle inwoners van Den Haag en omstreken.

De zorgverleners in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum dragen met trots haar naam en bouwen met liefde en lef samen verder aan de beste zorg voor alle (aanstaande) ouders, sterke moeders en opgroeiende kinderen in het hart van Haaglanden. Dat laten zij zien in dit filmpje waarin ook het logo wordt onthuld.

play_mkc_onthulling_naam.jpg

Ingang gesloten

Tijdens de bouw van het Moeder- en Kindcentrum (MKC) is de ingang van HMC Westeinde aan de Lijnbaanzijde gesloten. Patiënten en bezoekers kunnen tijdens de bouw gebruik maken van de ingang aan de Warmoezierstraat, waar zich ook het bezoekersparkeerterrein bevindt.

collage_kraamkamer_3.jpg

Parkeren & OV

HMC Westeinde is een binnenstadsziekenhuis. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen voor bezoekers aan de achterzijde van het ziekenhuis (aan de Warmoezierstraat). Tijdens de bouw verandert dit niet. Wij adviseren, als dit mogelijk is, om met andere vormen van vervoer naar HMC Westeinde te komen. De Kiss & Ride en mindervalide parkeerplaatsen zijn tijdens de bouw verplaatst van de Lijnbaanzijde naar de ingang aan de Warmoezierstraat.

Komt u tijdens de bouw met het OV naar HMC Westeinde? Maak dan gebruik van de tramhalte Brouwersgracht (Randstadrail 2, 3 en 4) en volg de looproute naar de ingang aan de Warmoezierstraat. Dit is iets verder lopen dan vanaf tramhalte HMC naar de ingang aan de Lijnbaan, hou hier rekening mee. Voor fietsers zijn er begin dit jaar extra fietsenstallingen geplaatst naast de ingang aan de Warmoezierstraat.

Bouw

De bouw van het Moeder- en Kindcentrum is eind juni 2020 van start gegaan. Daar was in eerste instantie niet veel van te zien behalve de afscherming van het bouwterrein en de sluiting van de ziekenhuisingang aan de Lijnbaan. Inmiddels staat het gebouw: 

augustus.jpg

okotber_2021.png

 

 

 

 

 

 

Beelden van de bouwplaats, het eerste beeld is van de start van de bouw, het tweede beeld van oktober2021.

Kijkje op de bouwplaats 

Onze collega's van de zorg, Sanne, Maaike en Petra nemen maandelijks een kijkje op hun toekomstige werkplek. Bekijk de laatste video:

mkc_vlog_4_play.jpg

Interview Moeder- en Kindcentrum

In een interview vertellen Naomi Nathan (clustermanager Vrouw en Kind én Oncologie) en medisch manager/gynaecoloog Kim Boers alvast hoe het Moeder- en Kindcentrum eruit komt te zien. Benieuwd? Lees het gesprek met Naomi en Kim hier.

kim_naomi_klein_formaat.jpg

Contact

HMC doet er alles aan om de overlast van de bouwwerkzaamheden tot een minimum te beperken. Zo wordt er in principe alleen gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. En bouwen we zoveel mogelijk geluid- en trillingsarm. Toch kan het voorkomen dat u (geluids)overlast van de bouwwerkzaamheden ondervindt. Is de overlast buiten proporties, dan kunt u dat telefonisch melden via telefoonnummer 088- 979 31 00. U kunt ook een e-mail sturen naar bouw@haaglandenmc.nl.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de bouw van het Moeder- en Kindcentrum. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? In de loop van de bouw worden deze vragen aangevuld en bijgewerkt. U kunt uw vraag ook stellen via bouw@haaglandenmc.nl.

 

 

 

Algemeen

Zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Dat is waar we ons in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum sterk voor maken. Maar we zijn er ook voor steun en goede zorg als zwanger worden moeizaam gaat. Of wanneer de zwangerschap niet zorgeloos verloopt of een kind behandeling nodig heeft.

De deuren van het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum openen op 28 november. Vanaf die dag kunnen (aanstaande) zwangere vrouwen, ouders/verzorgers en kinderen tot 18 jaar terecht in ons innovatieve centrum aan de voorkant van HMC Westeinde. In het hart van Den Haag bieden onze zorgverleners optimale zorg en stemmen deze af op uw situatie.

In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig. De poliklinieken waar moeder- en kindzorg plaats heeft, zoals Gynaecologie en Kindergeneeskunde, zijn overigens nog op al onze locaties te vinden.

Huiselijke suites
Een kort verblijf, lang verblijf, of op bezoek bij familie? We maken het iedereen in het Moeder- en Kindcentrum zo comfortabel mogelijk. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid staan bij ons voorop!

Zo zijn de kamers afgestemd op de omstandigheden en wensen van de patiënt. Luxe suites zijn ingericht in huiselijke sfeer, met voldoende daglicht. Ouder en kind kunnen dag en nacht bij elkaar zijn. We weten immers hoe belangrijk dit is. Onze suites bieden bovendien voldoende ruimte en faciliteiten voor alle medische verzorging: niemand hoeft de kamer uit om te douchen of om het kindje te voeden of te wassen. Schattige dieren, Hollandse stranden en bekende Haagse gebouwen sieren de muren van de ruimtes.

Op centrale plekken is het dag en nacht mogelijk om iets te eten te halen of op te warmen. En wie in het Moeder- en Kindcentrum verblijft, kan zelf kiezen wanneer we de kamer komen schoonmaken.

Vertrouwen
Mag u of uw kind weer naar huis? Wij regelen zo nodig een taxi en lopen mee naar de uitgang. Wie het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum verlaat, doet dit met alle vertrouwen!

Welke zorg vind ik in het Moeder- en kindcentrum?

  • Verloskamers
  • Triageplein Verloskunde
  • Gezinssuites
  • Kinderafdeling
  • Kinderdagbehandeling

Op deze afdelingen wordt u opgenomen of komt u in geval van spoed. Voor een controle op afspraak, bijvoorbeeld een zwangerschapscontrole of een consult bij de kinderarts, kunt u terecht bij de polikliniek gynaecologie (op locatie HMC Westeinde, Bronovo of Anthoniushove) en polikliniek kindergeneeskunde (HMC Westeinde, Bronovo of buitenpoli Wassenaar).

Het nieuwe centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen draagt met trots de naam HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Sara Katharina de Bronovo is als verpleegkundige, directrice en oprichtster van het ziekenhuis aan de Bronovolaan een inspiratie voor velen. Zij toonde initiatief en lef in een tijd dat dat voor vrouwen niet gewoon was en zette zich haar hele leven uit liefde in voor een goede medische zorg voor alle inwoners van Den Haag en omstreken.

De zorgverleners in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum dragen met trots haar naam en bouwen met liefde en lef samen verder aan de beste zorg voor alle (aanstaande) ouders, sterke moeders en opgroeiende kinderen in het hart van Haaglanden. Dat laten zij zien in dit filmpje waarin ook het logo wordt onthuld.

Bouw

Voor de bouw van het Moeder- en Kindcentrum heeft HMC een vergunning aangevraagd en gekregen van de gemeente Den Haag. De twee bezwaren die door omwonenden zijn ingediend zijn gewogen door een commissie van de gemeente en uiteindelijk verworpen. Daarmee is de vergunning voor de bouw onherroepelijk.

De zorg die in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum wordt verleend is zorg die op dit moment al plaatsvindt in HMC Westeinde. Met de komst van het nieuwe gebouw zullen er dus niet meer patiënten en bezoekers naar HMC Westeinde komen.

De bouwwerkzaamheden brengen wel een tijdelijke toestroom van bouwverkeer met zich mee. HMC zet zich ervoor in om de overlast van de bouw tot een minimum te beperken.

Er was veel verkeer dat ná ziekenhuisbezoek aan Westeinde, vanaf het parkeerterrein rechtsaf, het Westeinde inging. Dat is heel onhandig: je kunt namelijk veel beter linksaf slaan en dan via kruispunt met Lijnbaan danwel linksaf of rechtsaf het gebied uit. Dit werd veroorzaakt door een bord waardoor het leek of je alleen rechtsaf mocht slaan. Dit bord is weggehaald waardoor het verkeer weer de goede kant op gaat. 

Het Moeder- en Kindcentrum wordt gebouwd op zo’n 80 palen die geschroefboord worden. Dit betekent dat de grond wordt uitgegraven waarna direct beton wordt gestort en een staalconstructie wordt geplaatst. Deze manier van bouwen zorg voor minder trillingen en overlast dan traditionele heiwerkzaamheden. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boorpaal

Het nieuwe gebouw bestaat verder uit kant- en klare units die op locatie aan elkaar worden bevestigd. Dit zorg ook voor minder overlast dan het opbouwen en metselen van muren.

Het is belangrijk om de moeder- en kindzorg te huisvesten op de locatie waar ook alle acute zorg plaatsvindt. Hierdoor zijn alle voorzieningen voorhanden voor het geval dat het niet goed gaat met moeder of kind, of met hen beiden.

Alle acute zorg van HMC is al gecentreerd op locatie HMC Westeinde. We kunnen door de verhuizing van de moeder- en kindzorg moeders en hun kinderen de best mogelijke zorg verlenen. Zo kunnen we ook passende zorg bieden als een bevalling minder voorspoedig verloopt dan gehoopt. In HMC Westeinde zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week gynaecologen, kinderartsen, anesthesiologen en een OK (operatiekamer)-team beschikbaar voor eventuele spoedingrepen. Het is onmogelijk om dit op meerdere locaties aan te bieden. Bovendien vindt op locatie HMC Bronovo alleen de planbare zorg plaats op weekdagen.

HMC hecht veel waarde aan goede buren en wil zelf ook een goede buur zijn. Om die reden is er steeds overleg geweest met zowel buurtbewoners als met organisaties in de directe omgeving van HMC Westeinde. Ook nu de bouw van start is gegaan is er een buurtbijeekomst geweest. Daarnaast versturen wij regelmatig updates per mail.

Wilt u ook op de hoogte blijven? Stuur een mail naar bouw@haaglandenmc.nl en we zetten u op de verzendlijst. 

De aannemer neemt alle maatregelen die nodig zijn om veilig te bouwen. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

HMC doet er alles aan om de overlast van de bouwwerkzaamheden tot een minimum te beperken. Zo wordt er in principe alleen gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. En bouwen we zoveel mogelijk geluid- en trillingsarm.

Toch kan het voorkomen dat u (geluids)overlast van de bouwwerkzaamheden ondervindt. Is de overlast buiten proporties, dan kunt u dat telefonisch melden via telefoonnummer 088- 979 31 00. U kunt ook een e-mail sturen naar bouw@haaglandenmc.nl.

 

Praktisch

HMC Westeinde is een binnenstadsziekenhuis. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen voor bezoekers aan de achterzijde van het ziekenhuis (aan de Warmoezierstraat). Tijdens de bouw verandert dit niet. Wij adviseren, als dit mogelijk is, om met andere vormen van vervoer naar HMC Westeinde te komen. De Kiss & Ride en mindervalide parkeerplaatsen zijn tijdens de bouw verplaatst van de Lijnbaanzijde naar de ingang aan de Warmoezierstraat.

 

Naast de ingang aan de Warmoezierstraat zijn extra fietsenstallingen geplaatst. De fietsenstalling aan de Lijnbaanzijde is niet meer bereikbaar.

Wij adviseren u uit te stappen bij halte Brouwersgracht (Randstadrail 2, 3 en 4, beide richtingen). Vanaf hier kunt u de borden volgen naar de ingang van het ziekenhuis. Dit is iets verder lopen dan vanaf tramhalte HMC naar de ingang aan de Lijnbaan, hou hier rekening mee.

tramhalte_brouwwersgracht_naar_warmoezierstraat_2.jpg