Zwangere Marije maakte thuis elke dag hartfilmpje van baby

4 juni 2020

Iedere dag thuis de baby in de buik in de gaten houden met een CTG-scan. Voor zwangere vrouwen met een medische indicatie, die onder controle staan bij HMC, is het mogelijk.

Daar zitten ze. Moeder Marije en haar kerngezonde dochter Elin, nog maar een paar weken oud.Even leek het erop dat Marije aan het eind van de zwangerschap iedere dag naar het ziekenhuis zou moeten. De baby in haar buik had een groeiachterstand die goed in de gaten moest worden gehouden. Uiteindelijk kon Marije met behulp van een CTG-scan thuis zelf dagelijks een hartfilmpje maken, dat in HMC werd bekeken door artsen en verloskundigen. ,,Heel fijn, zeker tijdens de coronaperiode.”

De CTG-scan op afstand wordt in deze tijd volop ingezet bij HMC. Zwangere vrouwen bij wie mogelijk een probleem speelt, krijgen een apparaatje en ipad mee om zelf thuis metingen te kunnen doen. Het gaat dus om zwangeren met een medische indicatie.

In het geval van Marije omdat het kindje in haar buik een groeiachterstand had. ,,Ik kreeg een koffertje mee met daarin een apparaat dat makkelijk te bedienen is”, vertelt de kersverse moeder, op 4 mei bevallen van de Elin. ,,Gedurende 1,5 week belde ik dagelijks naar de verloskundige om aan te geven dat ik het filmpje ging maken en vertelde ik hoe het met me ging. Het apparaatje koppelde ik aan de ipad en drie kwartier later belde ik opnieuw de verloskundige, die de resultaten met de arts besprak en daarna aan mij terugkoppeling gaf.”

Eigen omgeving
Marije is blij dat het op deze manier kon. ,,Anders had ik elke dag op en neer gemoeten naar het ziekenhuis, of misschien zelfs langere tijd moeten blijven liggen. Nu kon ik lekker in mijn eigen omgeving blijven. Heel fijn en een stuk minder stressvol!”

Dit zogeheten thuismonitoringssysteem is enige tijd geleden al ontwikkeld en ook eerder met succes gebruikt in HMC. Op initiatief van gynaecoloog Kim Boers is de inzet ervan in deze coronaperiode in een stroomversnelling gekomen. Met medewerking van verloskunde-arts Myrthe Bouwman en de verloskundigen van HMC is de thuismonitoring nu voor de afdeling Verloskunde een standaard onderdeel van de gezins-gerichte zorg.

Lees verder onder de foto

hmc_marije_en_baby_elin_coronatijd_zwangerschap_6.jpg

Toekomst
“De CTG-scan op afstand heeft echt de toekomst”, vertelt gynaecoloog Kim Boers. “Het scheelt zwangere vrouwen een hoop tijd en zorgen, omdat ze lekker in hun eigen omgeving kunnen blijven. In het geval van Marije hebben we hem ingezet omdat het kindje een groeiachterstand had en zij iedere dag voor controle zou moeten komen. Maar de CTG-scan kunnen we bijvoorbeeld ook inzetten bij zwangere vrouwen die angstig zijn vanwege hun voorgeschiedenis, of om zwangeren met prematuur-gebroken vliezen te kunnen monitoren. Met het apparaatje op afstand kunnen we soms ziekenhuisopnames van meerdere weken voorkomen – en daarmee soms een hoop stress!” Ook als er thuis al oudere kinderen zijn, is het fijn dat mama gewoon thuis kan zijn.
Blijkt uit de monitoring op afstand dat de conditie van de baby minder optimaal wordt, dan onderneemt de arts actie. Vrouwen komen dan naar het ziekenhuis en krijgen de juiste onderzoeken en behandeling.

Nu nog kan met het apparaatje alleen een hartfilmpje op afstand worden gemaakt, maar daar komt snel verandering in, vertelt Kim Boers. ,,Zeer binnenkort kunnen zwangere vrouwen ook hun bloeddruk zelf opmeten. We zijn op dit gebied continu in ontwikkeling”, aldus Boers.

Meer weten over de afdeling Verloskunde en bevallen in HMC? Bekijk dan eens de video die we onlangs maakten.

Het AD publiceerde een artikel over dit onderwerp in de papieren krant en op de website.

Foto's: Daniella van Bergen