Wereldkankerdag: HMC-kok Francois Vane reist af naar Brussel met team Koks Tegen Kanker

4 februari 2020

Bij veel kankerpatiënten verandert na chemotherapie de smaak en de geur. Chef-kok Francois Vane van ziekenhuis HMC is vandaag, op Wereld Kankerdag, naar Brussel afgereisd om met het team ‘Koks tegen Kanker’ aandacht voor hun smaakprobleem.

Na een behandeling met chemotherapie verandert bij veel mensen de smaak en de geur. Wie eerst van vla hield, krijgt er nu geen hap meer van door zijn keel en brood kan opeens naar metaal smaken.

Die smaakveranderingen verminderen bij ongeveer de helft van de oncologiepatiënten het plezier om te eten. Bij een groot deel leiden ze zelfs tot eetaversies, weet Francois Vane, die al jaren werkzaam is als chef-kok in ziekenhuis HMC. ,,Geen zin meer hebben in eten, kan vervolgens weer ondervoeding tot gevolg hebben", legt hij uit. ,,Een groot probleem, want niemand kan zonder eten…”

Francois maakt deel uit van het team Koks Tegen Kanker: een groep hoger opgeleide chef-koks uit de hele wereld. Hun doel? Nog dit jaar duizend kankerpatiënten helpen om na een behandeling met chemotherapie weer lekker te kunnen eten. ,,Ik hoor vaak dat kankerpatiënten hun eten nu vinden smaken naar karton of metaal”, vertelt Francois. ,,Yoghurt vinden ze plots flauw, een biertje smaakt niet meer zoals vroeger en ook brood krijgen veel patiënten niet meer weg. Als je favoriete gerechten opeens niet lekker meer zijn, verlies je snel de zin in het eten. Behalve dat te weinig eten ongezond is, ervaren patiënten het ook als ongezellig.”

Met een nieuwe methode willen Koks Tegen Kanker de smaak van patiënten een ‘boost’ geven. Door bijvoorbeeld bepaalde kruiden aan een gerecht toe te voegen, extra zuur, of juist meer zoet. ,,Aan welke toevoeging iemand behoefte heeft, verschilt per patiënt en per behandeling”, weet Francois. ,,Samen met andere koks doe ik onderzoek naar zogeheten ‘smaaksturing’. Zo doen we smaaktesten bij patiënten, om voor hen recepten op maat te kunnen maken. Daar kunnen ze thuis dan zelf mee aan de slag. Ook doen we onderzoek naar de ontwikkeling van ‘smaakoncologische boxen’: pakketten met daarin de smaken – zuur, zoet, bitter, enzovoort - die makkelijk aan een maaltijd zijn toe te voegen. Want iedereen heeft recht op lekker eten.”

Vandaag, op Wereldkankerdag, vragen Koks Tegen Kanker in Brussel aandacht voor smaakverandering. Een delegatie, onder wie Francois, is aanwezig in het Europees Parlement waar de Europese Commissie het startschot geeft voor haar ‘Europe's Beating Cancer Plan: Let’s Strive for More’.

Francois en andere chef-koks van Koks Tegen Kanker presenteren er hun ‘smaakplan’ Let’s Beat Taste Alteration in Cancer.

 

Samenwerken voor de beste zorg bij kanker
Zorg bij kanker wordt steeds specialistischer en complexer. Om onze patiënten de beste zorg bij kanker te bieden, werkt HMC intensief samen met het LUMC in het Universitair Kanker Centrum Leiden|Den Haag. Daarnaast werkt HMC in de regio samen binnen het in het Regionaal Oncologienetwerk West (RO West). Hierin hebben wij samen met het LUMC en vier andere ziekenhuizen in Zuid-Holland de handen ineen geslagen om de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Dit doen wij o.a. door het delen van kennis en inzichten, het maken van gezamenlijke protocollen, het meewerken aan wetenschappelijk onderzoek en het gezamenlijk bespreken van uitkomsten. Voor patiënten betekent de samenwerking dat zij een optimale behandeling dicht bij huis krijgen. 
Meer informatie: kankerzorg in HMC en www.ro-west.nl

Informatieplein Oncologie voor vragen
Als je kankerpatiënt bent, komt er veel meer op je af dan alleen de medische behandeling. Het Informatieplein Oncologie ondersteunt daarbij. Het informatieplein is onderdeel van HMC Antoniushove en een ontmoetingsplek voor mensen met kanker én familie en naasten. Je kunt vrijblijvend binnenlopen. Ook zijn er maandelijks workshops en informatiebijeenkomsten. Zie www.informatiepleinoncologie.nl