Wereld Aids Dag 2018: 'Ook veel hetero's besmet met hiv'

1 december 2018

Sieds Wildenbeest is verpleegkundig specialist hiv in HMC.

Vermoed je dat je risico hebt gelopen op hiv, laat je dan zo snel mogelijk testen. ‘Oók als je vrouw of heteroman bent, bijna een kwart van de nieuwe hiv infectie in 2017 in Nederland, was hetero.’


Hiervoor pleit verpleegkundig specialist hiv Sieds Wildenbeest van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Wildenbeest is bijna 25 jaar werkzaam als gezondheidsexpert op het gebied van hiv. “Het hiv-virus wordt wordt soms pas per toeval ontdekt, als iemand bijvoorbeeld is opgenomen op de Spoedeisende Hulp met al langer bestaande klachten die mogelijk bij een hiv-infectie passen. Het komt voor dat mensen wel weten dat ze een periode onbeschermde seks hebben gehad, maar het komt niet in hen op dat ze hiv zouden hebben en dat ze zich zouden moeten laten testen." Uit onderzoek blijkt dat in Nederland zo’n 2.600 mensen rondlopen met een hiv-besmetting, zonder dat ze dit weten.

Sterven aan de gevolgen van hiv

Volgens Wildenbeest is het van groot belang om er zo snel mogelijk achter te komen of je besmet bent met hiv. Om besmetting van anderen te voorkomen, maar ook om de ziekte zo min mogelijk schade te laten aanrichten in het lichaam. “Wanneer je langer dan nodig met hiv rondloopt, heb je op latere leeftijd meer risico om ziektes te krijgen, zoals kanker of hart- en vaatziektes. Hiv gaat over in aids en je kunt bijvoorbeeld een toxoplasmose-infectie (ontsteking in het hoofd) krijgen, waardoor je blijvend verlamd kunt raken. ” Daarnaast merkt Wildenbeest op dat er nog steeds mensen sterven aan de gevolgen van hiv. “Onlangs was er een jonge patiënt, die kort na de diagnose hiv ziek werd. Hij stierf na drie maanden, wat diepe indruk op me heeft gemaakt. Het bewijst des te meer: laat je testen.” Dit geldt voor iedereen, dus ook voor hetero’s, stelt Wildenbeest: “Uit de cijfers blijkt dat 69% van de nieuwe hiv-infecties mannen zijn die seks hadden met mannen. Maar 23% is hetero. Het is dus zeker niet zo dat het alleen in de homoscene voorkomt.”

N=n


Hiv is een aandoening die met de juiste medicatie goed onder controle te houden is en waarmee je oud kunt worden. Bij juiste behandeling kan het virus zelfs niet meer meetbaar zijn in het bloed. Hierdoor is het ook niet meer overdraagbaar, waardoor patiënten onbeschermde seks met hun partner kunnen hebben zonder dat de ander risico loopt op een hiv-infectie. Wildenbeest: “Deze boodschap N=N, niet meetbaar is niet overdraagbaar, is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Terwijl het belangrijk is om te weten, zodat het stigma rondom hiv-patiënten minder kan worden.”

Zelf hiv-positief


Zelf kwam Wildenbeest er veertien jaar geleden achter dat hij hiv-positief was. “Ik schrok enorm en schaamde me ook. Maar wat heeft het voor zin om me te laten leiden door die negatieve gevoelens? Ik merk ook dat patiënten zich gesteund voelen doordat ik hiv heb. Soms zijn ze helemaal overstuur en denken ze dat ze snel doodgaan. ‘Nee hoor,’ zeg ik dan, ‘ik heb het al veertien jaar, en het gaat prima met mij dankzij goede medicatie.' Je merkt vaak meteen dat hen dit geruststelt en ik ben blij dat ik iets extra’s voor hen kan betekenen.”

Klik hier voor en hier meer info over de cijfers van hiv in Nederland.