‘Voor een patiënt met een beroerte kunnen we het verschil maken’

7 mei 2019

‘Iedereen weet wanneer de patiënt binnenkomt’

Vandaag, een week voor de Dag van de Beroerte op 14 mei, ontmoeten we neuroloog Ido van den Wijngaard in de futuristisch ogende neuro-angiokamer op de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. Samen met de andere neuro-interventionisten van HMC behandelt hij met veel toewijding patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct.

van_wijngaarden_website.jpg‘Omdat we ons volledig kunnen concentreren op de acute zorg bij een beroerte (CVA) kunnen we het verschil maken, vertelt dr. Van den Wijngaard. ‘Hoe de patiënt herstelt komt grotendeels aan op de kwaliteit van de behandeling in de acute fase waarbij elke minuut telt’.

Elke maand komt het team bij elkaar om te bespreken hoe ieder binnen zijn specialisme winst kan pakken voor de patiënt. De intra-arteriële behandeling wordt in het HMC Westeinde uitgevoerd door een ervaren multidisciplinair team met tenminste twee interventionalisten. ‘Met z’n tweeën werk je nog sneller bij het inbrengen van alle stents en katheters’.

‘Ja, we hebben hele hoge standaarden als neuro-interventie team en het is absoluut teamwork’.

‘Rol ambulancemedewerker cruciaal’

Omdat bij een beroerte elke minuut telt is de samenwerking met de ambulancedienst voor het neuro-interventie team cruciaal. Al in de ambulance geeft de ambulancemedewerker aan de spoedeisende hulp van HMC Westeinde door wat het type uitval is bij de patiënt en de informatie die nodig is voor de behandeling. Maar ook wat de verwachte aanrijtijd is. ‘Iedereen weet wanneer de patiënt binnenkomt. Wij staan dan met het hele team klaar op de SEH om de patiënt direct te behandelen’.

De rol van de ambulancemedewerker wordt steeds belangrijker, legt dr. Van den Wijngaard uit. ‘Heeft de patiënt veel uitvalsverschijnselen dan is de kans groter dat hij een intra-arteriële behandeling (verwijdering van het stolsel uit de slagader in de hersenen) nodig heeft. Het is dan belangrijk dat hij heel snel in een IAT-centrum komt voor intra-arteriële trombectomie via de lies. HMC Westeinde is een IAT-centrum.

‘De beste beroertezorg in Nederland’

‘Als team hebben we één concreet doel voor ogen: De beste beroertezorg in Nederland leveren’. We zien dat al ons voorwerk en alle inspanningen zich uitbetalen in snellere behandeltijden en betere uitkomsten voor de patiënt. Daar doen we het voor’.

De patiënt wordt bij een beroerte snel en naar de juiste inzichten behandeld op de spoedeisende hulp. Hij of zij kan daardoor beter herstellen. ‘Dat is prachtig om te zien, we zijn een geolied team’.

Video

Ex-patiënt Erik over zijn beroerte: 'Ik heb een lot uit de loterij gehad, en ik denk het goede lot’

erik_en_ellen.jpg

 

Het Neurovasculair Centrum HMC voor de regio Haaglanden is gevestigd in Den Haag op locatie HMC Westeinde.