Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: Wie krijgt wie klein?

22 september 2020

Hoewel het prachtige weer vooralsnog iets anders laat zien, is het vanaf vandaag officieel herfst. Het seizoen waarin virussen ons weer extra bezig houden. In haar nieuwe blog doet HMC-verpleegkundige Daniëlle van Caspel het eens helemaal anders: ze verplaatst zich in de 'wezentjes'. "Het griepseizoen mag wat hen betreft van start gaan." 

Het is september, de R is weer in de maand. Tijd voor een vergadering. Griepvirus A en B zitten vol smacht te wachten om na vier maanden rust weer aan de slag te kunnen. Beide virussen zitten vol snode plannen om de komende periode zoveel mogelijk mensen te kunnen besmetten. Het griepseizoen mag wat hen betreft van start gaan!

Ze nemen plaats aan de vergadertafel, de deur gaat open. Een derde virus met een bleek gelaat betreedt de ruimte. "En wie ben jij? " vraagt virus A. "Ik ben griepvirus C, de C staat voor Corona", al schuifelend loopt hij naar binnen en ploft met een zucht op de stoel. "Wat zie jij eruit, heb je geen vakantie gehad?" "Nou nee, terwijl jullie lekker ergens aan het luieren waren, heb ik nog even een paar maanden doorgewerkt".

Virus A kijkt hem vol verbazing aan.""Jij komt uit China toch?" "Ze zeggen het, sorry dat ik nog niet alles goed begrijp, die taal blijft een dingetje". "Nee joh, geeft niks, we zullen wat langzamer praten, dan kun jij het ook volgen". Virus B vervolgt de vergadering. "Goed, hoe gaan we het dit seizoen aanpakken, hebben jullie ideeën?".
Virus C kan zijn ogen bijna niet open houden en zegt: "Het voordeel wat ik heb, is dat er voor mij nog geen vaccin is, en tegen jullie wel". 

Paniekvoetbal
Virus A en B kijken hem vol afschuw aan. "Dat betekent dus dat wij al met een achterstand beginnen!". "Tja, daar kan ik ook niks aan doen, natuurlijk. Er is momenteel wel paniekvoetbal om een vaccin te maken, maar het kan nog effe duren dus". Virus A gelooft zijn oren niet. "En de mensen die geen vaccin willen, kunnen wij moeilijker besmetten omdat iedereen anderhalve meter afstand houdt!". "Dat komt dus door jou, dan kunnen wij ons werk niet doen!" roept virus B. 

Virus C raakt licht geïrriteerd door langdurig slaaptekort.  "Luister, dat hele anderhalve meter gedoe, daar zijn die mensen niet zo strikt in hoor! Waarom denk je dat ik zulke wallen heb? Ik kom òm in het werk. Supermarkten, winkelcentra, verjaardagen, ik ga overal langs, ik besmet me rot". "Alleen de ouderen, daar kom ik iets moeilijker bij nu, die zijn niet gek natuurlijk".

Handgel
"Laatst was ik in een supermarkt, ze hebben overal schermen, handgel, stickers, ze verzinnen van alles!".De moed zakt virus A en B in de schoenen. "Ik denk dat ik nog maar wat extra vakantiedagen ga opnemen" zegt virus A. Virus C onderbreekt hem. "Kop op. Met zijn drieën staan we sterk, ik ben blij dat ik nu weer hulp van jullie heb".

Virus C vervolgt: "De verwachting is dat eind van dit jaar er voor mij ook een vaccin is, dus we zullen toch nog even moeten doorpezen". Virus A: "Het voordeel wat wij hebben, is dat veel mensen bang zijn om zich te laten vaccineren. Ze zeggen dan dat ze juist ziek worden of dat ze toch nooit ziek zijn, en zolang ze dàt denken, houden wij onze baangarantie". "En jij hebt helemaal geluk", zegt virus B wijzend naar virus C ," Jij hebt nog vrij spel, want een nieuw vaccin, daar houden ze helemaal niet van!". "Dat is waar" zegt virus C. "Het schijnt zelfs dat ik mensen twee keer heb besmet, dus dat biedt weer mogelijkheden, ik zou werknemer van het jaar moeten worden!"

Proost
"Kortom, we hopen dat de mens zich niet aan die anderhalve meter blijft houden". "Dan is er voor ons alle drie tijdens het komende griepseizoen in ieder geval genoeg werk!" ,Virus B sluit de vergadering af "Proost op een vruchtbare samenwerking!". "Ontsmet jij de tafel, virus A?"