Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: vakantieschaamte

18 augustus 2021

Daniëlle van Caspel werkt als verpleegkundige op de oncologie-afdeling van HMC Antoniushove. Ze blogt geregeld over het wel en wee in HMC. “Het woord 'genieten' heeft voor sommige mensen een hele andere betekenis.”

Weet je wat raar is? De afdeling aflopen na je laatst gewerkte dienst en dat je langverwachte vakantie van drie weken ingaat. Het laatste kwartier loop je nog even langs je oncologische patiënten en zegt hen gedag. Je zegt dat je hoopt hen niet meer te zullen zien als je terug bent, want dat betekent dat ze naar huis zijn. Dit zeg je natuurlijk niet tegen álle patiënten, want iedereen heeft een ander verhaal met niet altijd een goede afloop. Als een patiënt zegt: "Meid, ga lekker genieten, veel plezier!", dan voelt juist dát moment raar. Want het woord 'genieten' heeft voor deze mensen een hele andere betekenis.

Genieten
In hun wereld bestaat dit even niet, is genieten iets van vroeger, uit een ander leven. Of misschien genieten ze juist wel méér van de kleine dingen en leven ze van moment naar moment. Ik voel me ook altijd bezwaard om te vertellen wat ik ga doen in mijn vakantie. Hoewel het afgelopen jaar er weinig te doen was natuurlijk. Je gaat niet in vol enthousiasme tegen een kankerpatiënt zeggen hoe erg je deze vakantie nodig hebt en hoeveel zin je hierin hebt. Dat je lekker in de zon gaat liggen en vaak uit eten wil gaan. Terwijl dat wel de waarheid is.

Ik denk dat geen enkele patiënt ons een vakantie misgunt, maar toch bekruipt me altijd een soort schuldgevoel, een bepaalde schaamte. Weegt het succesvol verlengen van de levensduur door chemotherapie op tegen een cocktail in Griekenland? Beide momenten met een 'wauw'- effect, maar van een hele andere strekking. Er is eigenlijk niks om je schuldig over te voelen. Je leeft ook in 'het moment', zoals dat zo mooi heet. Bewustwording misschien? Bewust zijn van wat je hebt of hebt gehad. Maar één ding weet ik zeker, het is altijd weer een broodnodig lesje relativeren.