Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: Personeel autofabrikant weigert gratis auto

6 januari 2021

Autofabrikant HMC (Holland Motor Cars) heeft al haar medewerkers als nieuwjaarsgeschenk een gratis auto van haar nieuwste type aangeboden. Hiermee kunnen de medewerkers zich onbeperkt vrij bewegen. Een fors deel van de medewerkers weigert het geschenk. "Je denkt toch zeker niet dat ik in dat nieuwe model stap. Een veilige auto, dat kunnen ze wel zeggen, maar is het voldoende getest? Ik hoor geruchten dat iemand een allergische reactie heeft gekregen van de bekleding," aldus een van de weigeraars.

Ondenkbaar, vind je niet? Toch is dit vergelijkbaar met de actuele situatie in de zorg. Volgens het FNV wil slechts 39 procent van alle zorgmedewerkers zich laten vaccineren. Angst voor bijwerkingen, lange termijn gevolgen en twijfel over overheidsintenties voeden weerstand. Aan de andere kant nemen we allemaal dagelijks risico's zonder erbij na te denken. Autorijden, roken, een wijntje, klussen in huis of vuurwerk afsteken, we weten al jaren dat dit niet zonder risico is. Waar we het met elkaar over eens kunnen zijn: we zijn allemaal klaar met corona.

Twijfel
Ik snap de twijfel over de vaccins. Hoe kunnen die nu zo snel ontwikkeld en beschikbaar zijn? Daar moet toch een luchtje aan zitten. De werkelijkheid is dat er wereldwijd nog nooit zoveel tijd en geld is geïnvesteerd in het maken van een vaccin als nu met Corona. Om nog maar van alle vergunningen en goedkeuringen te zwijgen, een proces dat soms wel jaren kan duren, maar dat nu door het grote belang veel sneller mogelijk was.

Het testproces is net zo nauwkeurig geweest als met andere medicatie, het is alleen veel en veel efficiënter verlopen. Ja, er zijn dingen nog onduidelijk. We weten niet 100 procent wat de effecten zijn op lange termijn. Maar wat we wel weten is dat we niet kunnen doorgaan zoals de afgelopen maanden. Dan loopt de zorg vast, valt de economie om en sterven ontelbare Nederlanders eenzaam door Covid of andere niet behandelde ziekte.

En daarom sta ik vooraan om die prik te halen om als zorgmedewerker. Zodat mijn vader weer boodschappen kan doen. Zodat ik mijn broer kan knuffelen. En zodat mijn collega’s de feestdagen met hun dierbaren kunnen vieren.