Coronavirus: wat moet u weten?

Verpleegkundige Danielle van Caspel blogt: Het zou elke dag kerst moeten zijn

23 december 2019

Raar eigenlijk. Als de kerst in aantocht is, gaat iedereen zijn medemens iets meer waarderen. Er moet vrede op aarde zijn en mensen hechten zich meer aan het samenzijn met familie en de gezelligheid die hierbij komt kijken. Eigenlijk zouden we elke dag moeten leven alsof het kerst is. Met kerst zien we namelijk wat ertoe doet. Wat ècht belangrijk is in het leven. Voor je het weet jakkeren we het nieuwe jaar weer door en vergeten we weer waar het om gaat. Denderen we door het leven als een trein zonder haltes. Hebben we weer de zoveelste deadline of vergadering, racen we weer naar de supermarkt om nog wat eten te scoren. Worden we als het ware geleefd totdat de volgende kerst er weer aankomt.

Jakkeren
Maar we laten het zelf gebeuren... De mensen die wél zien wat belangrijk is, zijn onze patiënten. Dat zijn normale mensen zoals u en ik. Die net zo hard aan het jakkeren waren totdat de natuur hen een halt toeriep en zei: "Dit gaan we anders doen..". Mensen die voorheen veel wensen hadden, en nu nog maar één, weer gezond worden. Dat het hoge tempo van het leven je ineens noodgedwongen vertraagt. Dat haasten onthaasten wordt, waardoor men alles in een ander perspectief gaat zien.

Mijn moeder
Mijn moeder, tien jaar geleden behandeld en overleden in ons ziekenhuis, is hier een mooi voorbeeld van. Ze wist dat ze haar laatste kerst ging vieren en wilde met mij graag nog een keer kerstshoppen. Ze kocht niks, tenminste, niet voor zichzelf. Maar ik herinner me dat ze me echt door de winkelstraten trok alsof ze niets te verliezen had. En dat had ze ook niet. Op sommige momenten stond ze stil en zei ze "Ooh, ik wil nog zó graag die sfeer proeven!" Dit maakte mij tegelijkertijd gelukkig maar ook intens verdrietig. Het is een drukke en snelle maatschappij, en dat gaat niet veranderen. Kijk dus goed naar jezelf en koester de mensen om je heen. Wees een beetje lief voor elkaar. Het liefst het hele jaar door...

Op de foto: Danielle en haar moeder