Verpleegkundige Danielle van Caspel blogt: ‘Griep? Liever niet'

11 oktober 2021

Twee jaar geleden, vóór de Covid-periode, schreef ik een blog over het belang van de griepprik. Er was op dat moment een griepgolf die Australië teisterde, en er werd voorspeld dat die griep onze kant op zou waaien. Dat zou dan in het najaar voor veel problemen kunnen zorgen. Zieke collega's, zieke patiënten, hoge werkdruk, reguliere zorg in gevaar.

Ik weet niet wat er met die Australische griep gebeurd is, maar ergens onderweg is hij volledig overschaduwd door Corona. Dat wil echter niet zeggen dat die griep nu weg is.

Covid krijgt dan wel minder kans, maar de griep gaat een inhaalslag maken. Buiten is het sneller donker en kouder, de R zit weer in de maand. Ook zijn we vaak drukker in dit seizoen en neemt onze weerstand af.
We zijn allemaal erg moe van alle maatregelen, die we net weer een beetje kunnen loslaten, maar het is helaas nog niet voorbij, ook al willen we dat zo graag!

In het ziekenhuis zijn we intussen druk met het inhalen van de reguliere zorg, de werkdruk is weer hoger en de griep kunnen we er eigenlijk niet bij hebben. Geen patiënten met griep, maar zeker ook geen zieke collega's. Het lijkt alsof we daar zelf weinig invloed op hebben, maar dat hebben we wel!

Handen wassen, niezen in je elleboog…

Wat mij betreft gaan we daarom door met wat we al een tijdje gewend zijn: handen wassen, niezen in je elleboog, testen bij verkoudheidsklachten en thuisblijven als je ziek bent.

En als het even kan: haal een griepprik! Die beschermt je en ook de mensen om je heen. Zo komen we vast in goede gezondheid het griepseizoen door, met elkaar.