Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: Geduld is een schone zaak

10 februari 2020

Als je als kind heel rustig en geduldig bent, zeggen mensen vaak: "jij zou later in de zorg moeten gaan werken". Deze eigenschap is inderdaad heel nuttig, want eenmaal in de zorg wordt je geduld erg op de proef gesteld. Dan is het handig als je daar in ieder geval een voorraadje van hebt.

'Geduld is een schone zaak' betekent dat als iemand rustig afwacht, diegene uiteindelijk beloond wordt. Ik heb nooit het geduld om hierop te wachten.

Luchtverkeersleider

Ik werk op een dynamische chirurgische afdeling, ik vergelijk het altijd maar met Schiphol. De hele dag door is het een komen en gaan van patiënten. Mensen gaan naar de operatiekamer en komen weer terug op de afdeling. Mijn collega is dan vaak 'luchtverkeersleider' en ziet erop toe dat alles voorspoedig loopt. Soms is er vertraging of is de bagage zoek. Heel af en toe stort er een vliegtuig neer, maar dat is gelukkig niet zo vaak. Vandaar Schiphol.

En geduld hebben is hier bijna geen optie.

'Geduld gaat niet over wachten'

Laatst las ik een mooie spreuk. 'Geduld gaat niet over wachten, maar over de vaardigheid om een positieve houding te behouden tijdens het wachten'. En zo is het ook. We werken met een strak tijdschema. Geduld is iets wat hier niet altijd in past, terwijl dit wel zou moeten...

Soms is het zo, dat als je juist geduldig bent, je veel meer kunt bereiken bij een patiënt. Dit heeft natuurlijk alles met tijd te maken. Als je de tijd neemt om goed te luisteren bijvoorbeeld. Of een patiënt stimuleren en te leren om zelf een stoma te verzorgen bijvoorbeeld. Het kost meer tijd, maar levert wel meer op. Al heb je het nog zo druk, laten we ook de mango momentjes blijven zien. Neem de tijd als de situatie erom vraagt.

Vaak zijn dit de momenten dat we pas echt goede zorg kunnen verlenen!

 

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling in HMC.

Lees ook haar vorige blog: 'Door de bomen het bos niet meer kunnen zien'