Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: 'Een nieuw begin. Ik ben gevaccineerd!'

15 maart 2021

Een gevoel van vrijheid. Ik denk dat dat mijn gevoel het beste omschrijft. Met mijn net verworven pleister op mijn tintelende linker bovenarm loop ik de hal van het ziekenhuis uit. Ik ben volledig gevaccineerd!

Het zou fijn zijn als ik op dit moment wat zonnestralen zou kunnen vangen, passend bij het moment. In plaats daarvan vang ik regen en wind, het is nog winter. Ik trek de kraag van mijn jas wat hoger op en denk terug aan een bewogen jaar.

De vaccinatie betekent natuurlijk helemaal nog geen vrijheid. Die anderhalve meter blijft, het mondkapje blijft. Voorlopig dan. En toch, voel ik me anders. Een nieuwe start, een nieuw begin. Vaccineren voor een wereld zonder Covid.

Hoe zal het gaan in de toekomst? Hoe zal het gaan in mijn werk?

‘We zijn zo gewend aan social distancing’

Mijn handen stuk wassen deed ik al, maar er is toch écht een hoop veranderd. Zal ik ooit weer een patiënt de hand schudden, een arm om een schouder slaan, of een collega een knuffel geven? Het gezicht van mijn collega in zijn totaliteit zien in plaats van alleen maar de ogen? We zijn er al zó aan gewend, maar we zijn natuurlijk wel een stukje ‘asocialer’ geworden het afgelopen jaar. En dat is ook wel de bedoeling van social distancing, maar echt gezellig is het niet. En dan bedoel ik niet asociaal als tijdens de rellen, dat is weer een ander soort asociaal.

Nog een klein stukje

Hoe blijven we als team betrokken bij elkaar zonder teveel uit elkaar te groeien? Teambuilding, etentjes, feestjes, alles is weggevallen. En toch heb je elkaar, juist nu, zó hard nodig. Ons team is tijdelijk uit elkaar gevallen omdat we overal helpen, maar we blijven wel een team. Ook al duurt de hele situatie te lang, zijn we het zat, hebben we soms een korter lontje.

We moeten er samen doorheen, we zijn van zover gekomen, nog een klein stukje!

En dat kleine stukje begint met mijn vaccinatie!

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling van HMC. Zij blogt maandelijks over wat haar bezighoudt in het werk bij HMC.