Verpleegkundige Daniëlle van Caspel blogt: Als verpleegkundige ben je de stem van de patiënt

30 november 2020

Als klein wit stipje van net zeventien jaar, was ik erg onder de indruk van de chirurgen. Er waren er vier. Het waren stuk voor stuk statige heren met een lange witte jas en een autoritaire uitstraling. Sommigen met een brilletje op het puntje van hun neus.

Ik herinner me vooral dat ik niet meetelde

Tijdens de visite durfde ik nooit iets te zeggen en ik kreeg al vlekken in mijn nek als ze naar me keken.
Ik weet nog dat ik een keertje mee mocht kijken met een van de chirurgen tijdens een borstamputatie. Ik mocht dan wel aanwezig zijn, maar moest wel mijn mond houden. Ik werd dan ook compleet genegeerd terwijl ik op een krukje naast hem stond. Ik herinner me de geur van het dichtbranden van de bloedvaatjes, en dat ik daar misselijk van werd. Ik wilde me natuurlijk niet laten kennen en bleef stoer overeind staan.
Ineens gaf de chirurg mij een opdracht. Of ik het licht even wilde draaien. Trots dat ik deze simpele taak kreeg, draaide ik de lamp, om hem vervolgens in het donker te zetten.

Ik hoor hem nog zuchten en mompelen "Weer zo'n slimme".

Nee, ik heb het kind niet laten vallen...

Een tijdje later mocht ik van de gynaecoloog meekijken bij een keizersnede van een tweeling. Daar stond ik dan, naast de gynaecoloog en perfect uitzicht op het gebied waar de twee kleintjes hun intrede in de wereld zouden nemen. Ook deze keer kreeg ik een opdracht. Ik mocht de eerste baby aanpakken zodra deze uit de buik was. Gezien mijn eerdere ervaring was ik natuurlijk bloednerveus, en nee, ik heb het kind niet laten vallen...

Ondanks dat deze ervaringen leerzaam waren, herinner ik me vooral het feit dat ik niet meetelde omdat ik lager in rang was, dat ik geen stem had.

Artsen betrekken de leerlingen en studenten net zo goed bij de zorg

Tegenwoordig is dit gelukkig wel anders. Ook leerling verpleegkundigen hebben een stem.
Artsen betrekken de leerlingen en studenten net zo goed bij de zorg rondom de patiënt. Een veilig leerklimaat is dan ook erg belangrijk, ze leren om voor zichzelf en de patiënt op te komen.

En waarom niet? Je brengt uren door met je patiënten, jouw stem telt net zo goed mee. Laat jezelf dus horen, jij bent de stem van de patiënt!

 

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling van HMC. Lees hier haar vorige blog.