Ventilator toegevoegde waarde voor patiënt bij behandeling benauwdheid in palliatieve fase

17 januari 2020

Om de toepassing van Evidence Based Practice (EBP) te stimuleren organiseert HMC elk jaar een CATwalk waarin verpleegkundigen hun CAT’s (critical appraisal of topic) presenteren.

De winnaar van dit jaar was oncologie verpleegkundige Anneke van der Roest met haar onderzoeksvraag:

Is een ventilator van toegevoegde waarde bij een patiënt met longkanker in de palliatieve fase?

Anneke, hoe kwam je op deze onderzoeksvraag?

Deze vraag komt echt uit mijn werkveld. Een patiënt van mij was ernstig benauwd en hij vroeg mij of ik een ventilator had. Ik had nog nooit een ventilator ingezet bij een patiënt. Dus ik moest vertellen dat wij de op de afdeling geen ventilator hadden.

Wat was zijn reactie?

Thuis had de patiënt een ventilator en dat hielp bij zijn benauwdheid (dyspneu). Hij was op zijn zachtst gezegd best verbolgen dat wij geen ventilator voor hem hadden in het ziekenhuis. Toen vroeg ik mij af of een ventilator een goede methode was bij benauwdheid, was er evidence voor deze interventie bij dyspneu? Hoe kan ik deze klinische onzekerheid omzetten in een onderzoeksvraag?

We zijn benieuwd naar je conclusie?

Ja, een ventilator is van toegevoegde waarde bij de behandeling van dyspneu, zo blijkt uit de literatuur. We hebben nu ventilators voor onze afdeling aangeschaft.

Onderzoek hoeft dus niet groot te zijn?

Nee, het kan gaan om een relatief simpele interventie die je wil onderzoeken maar de uitkomst kan van grote betekenis zijn voor een patiënt.

Wat geef je collega’s mee die ook onderzoek willen doen?

Je hoeft niet ingewikkeld of heel moeilijk te denken. Kijk klein. Ik weet zeker dat verpleegkundigen dagelijks in hun werk denken: ‘is dit het beste wat ik kan doen’.

Volgend jaar is er weer een CATwalk, tips?

Het is hartstikke leuk om mee te doen. Aarzel niet. Doe het! Pak dit podium als je als verpleegkundige onderzoek wil doen.

Video

schermafbeelding_2020_01_17_om_12_47_44.png