Universitair Vaatcentrum Leiden | Den Haag bundelt kennis en ervaring voor vaatpatiënten

17 augustus 2020

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Haaglanden Medisch Centrum (HMC) bundelen binnen het Universitair Vaatcentrum (UVC) hun kennis en ervaring op het gebied van vaatchirurgie om de kwaliteit van zorg voor vaatpatiënten in de regio te verbeteren. Ook de onderwijstaken en klinisch wetenschappelijke onderzoeken worden gezamenlijk opgepakt.

De vaatchirurgen van het Universitair Vaatcentrum werken vanaf twee locaties: het LUMC in Leiden en HMC Westeinde in Den Haag. “Door deze samenwerking combineren we onze kennis, kunnen we meer patiënten behandelen en veel ervaring opdoen. Zo realiseren we een optimale kwaliteit van complexe zorg aan onze patiënten”, vertelt vaatchirurg dr. Daniël Eefting van HMC.

Prof.dr. Jaap Hamming, hoogleraar en subafdelingshoofd Vaatchirurgie in het LUMC: “Om de beste zorg te bieden, kan het voorkomen dat patiënten op de ene locatie hun zorg starten en op een andere locatie worden geopereerd. We zorgen er dan wel voor dat de behandeld arts meegaat, zodat de patiënt altijd contact heeft met een vertrouwd gezicht.”

Uitbouwen van de samenwerking
Op dit moment worden patiënten voor een behandeling of operatie aan bijvoorbeeld de halsslagader al behandeld via het UVC. Jaarlijks hebben ongeveer 60 tot 70 patiënten deze complexe zorg nodig. “Het is de ambitie om de samenwerking tussen het LUMC en HMC op het vlak van de vaatchirurgie de komende tijd verder uit te bouwen en ook andere zaken samen op te pakken zoals het onderwijs aan artsen in opleiding,” legt Hamming uit. Daarnaast wordt binnen het UVC een onderzoek- en innovatieprogramma opgezet dat de motor zal zijn voor de verbetering van de kwaliteit van de vaatchirurgische zorg.

De samenwerking binnen het UVC is volgens Eefting een goede start om de zorg voor vaatpatiënten de komende jaren nog verder te verbeteren. “We kijken of ook andere zorgpartners uit de regio zich bij het UVC aansluiten, zodat we gezamenlijk de beste complexe zorg kunnen bieden aan onze patiënten.”