Unieke protonentherapie biedt nieuwe behandeling bij tumoren

4 december 2018

Radiotherapeut Ruud Wiggenraad van HMC is ook werkzaam in het nieuwe protonencentrum

HollandPTC, het protonencentrum in Delft, biedt als enige in de regio een bestralingsbehandeling met protonen aan. Deze is bedoeld voor mensen met tumoren op een kwetsbare plek, zoals in het hoofd- halsgebied.

Vanaf september zijn de eerste patiënten met tumoren behandeld met de meest geavanceerde technieken. Ook patiënten van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) kunnen doorverwezen worden naar dit centrum. Bijvoorbeeld door radiotherapeut Ruud Wiggenraad, die deels in het protonencentrum werkzaam is. ‘Het is mooi dat we met deze nieuwe techniek de behandelingsmogelijkheden van onze patiënten kunnen uitbreiden.’

Gezond weefsel beter gespaard

Als een patiënt een tumor heeft, wordt hij normaliter bestraald met fotonen. Hiermee worden de kankercellen bestreden, maar de straling gaat deels dóór de tumor heen. ‘Dit betekent dat achterliggend gezond weefsel ook aangetast kan worden en schade kan optreden’, legt radiotherapeut Wiggenraad uit. ‘Bij protonen werkt het anders: ze geven in de tumor al hun energie af, dus het gezonde weefsel wordt beter gespaard.’ Hierdoor schatten artsen in dat de kans op bijwerkingen aanzienlijk kleiner is. Wiggenraad: ‘Bij mensen met een tumor in het hoofd- halsgebied kunnen bijvoorbeeld op langere termijn minder slikproblemen optreden.’ De overlevingskansen van patiënten zijn in de meeste gevallen hetzelfde, behalve bij indicaties die niet goed met fotonen te behandelen zijn, zoals bepaalde schedelbasistumoren.

Uniek in regio Haaglanden

Het protonencentrum in Delft is de tweede van Nederland die deze behandeling geeft. In Groningen werd de protonentherapie als eerste gegeven. ‘Het is mooi dat mensen in de regio Haaglanden nu dichtbij huis ook een dergelijke therapie kunnen volgen’, vertelt Wiggenraad. De behandeling is aanzienlijk duurder dat de standaardbehandeling met fotonen, waardoor het niet bij iedereen vergoed wordt. Wiggenraad: ‘Er zijn bepaalde standaardindicaties voor protonentherapie, zoals kindertumoren en schedelbasistumoren. In andere situaties, zoals bij bepaalde hersentumoren of hoofd-halstumoren wordt de indicatie voor protonenbehandeling alleen gesteld als een voordeel hiervan aangetoond kan worden.