Uniek informatieplein adviseert kankerpatiënten over aanvullende zorg

5 oktober 2018

Het Informatieplein Oncologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) bestaat één jaar. Een mooie mijlpaal, vindt ook coördinator Rigtje Smid.

Wat is er zo uniek aan het Informatieplein Oncologie?
“Wij zijn het enige informatieplein in de regio Haaglanden, dat aan een ziekenhuis verbonden is, en de patiënten extra zorg geeft naast de medische zorg van HMC. Trouwens: ook patiënten van buiten HMC zijn welkom. We nemen echt de tijd voor iedereen. Ik zit regelmatig een uur met iemand te praten.”

Waarom is het Informatieplein een jaar geleden ook alweer opgericht?
“Om patiënten met kanker en hun naasten een plek te bieden waar ze met al hun niet-medische vragen terecht kunnen. Als je hoort dat je kanker hebt, zijn er zoveel emoties, maar ook veel praktische dingen die je moet regelen. Wij bieden een luisterend oor en zoeken naar de juiste hulp dichtbij huis.”

Wat voor vragen komen aan bod?
“Van alles: ‘Hoe vertel ik het mijn kinderen?’, ‘Hoe moet het nu met mijn werk?’, ‘Hoe blijf ik fit?’, maar ook partners hebben vragen: ‘Hoe kan ik mantelzorgverlof krijgen?’ Sommige mensen denken dat je alleen met zware vragen kunt aankloppen, maar we zijn er voor alle vragen.”

Jullie organiseren ook gratis bijeenkomsten en workshops?
“Klopt, we merkten door alle vragen waar behoefte aan is. Dus zijn we ook begonnen met het organiseren van bijeenkomsten, workshops, en binnenkort speelt hier een theatervoorstelling. Hier spreken specialisten van HMC, maar ook experts van buitenaf. Zo zijn er bijeenkomsten voor partners van mensen met een hersentumor, zijn er lezingen over kanker en voeding, en is er binnenkort een bijeenkomst over omgaan met prostaatkanker, waar Ivan Wolffers spreekt.” 

Wat is je het meest bijgebleven van afgelopen jaar?
“De bedankjes van mensen die we verder hebben kunnen helpen. Zo zijn er veel mensen die dankzij ons deelnemen aan een beweegprogramma en hier heel blij mee zijn. Het is fijn om dat te horen.”

Wat kan beter?
“Veel mensen lopen het Informatieplein Oncologie tien keer voorbij, voordat ze besluiten om naar binnen te lopen. Ik hoop dat ze eerder en makkelijker bij ons binnenkomen. De deur staat wagenwijd open, maar dit is nog niet helemaal zichtbaar. Maar we zijn hard aan het werk om die bekendheid te vergroten. Zo kunnen we nog meer mensen op weg helpen.”

Meer weten over het Informatieplein Oncologie en de agenda? Klik dan hier >>