Traumachirurg HMC geïnterviewd door BNR Nieuwsradio

6 december 2018

BNR Nieuwsradio heeft traumachirurg Arthur Niggebrugge van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) geïnterviewd in HMC Bronovo over zijn succesvolle periode als chirurg in Afghanistan. Tevens was Luitenant-generaal Martin Wijnen van Defensie hierbij aanwezig.

Vandaag lanceerde Defensie een speciaal ‘Civiel-Militair Professional Uitwisselingsprogramma’ in Den Haag, tijdens een event van het Platform Defensie Bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat Defensie en het bedrijfsleven vaker personeel gaan uitwisselen. Dit is iets wat HMC inmiddels jarenlang doet, zo zijn er onder andere chirurgen, artsen, en verpleegkundigen afgereisd naar oorlogsgebied. Dit is ook zeer succesvol is gebleken.

Meerdere slachtoffers tegelijk

Onlangs is traumachirurg Arthur Niggebrugge van HMC drie maanden lang meegegaan met een in Afghanistan. “Ik heb traumatologie gezien waar ik in Nederland jaren over zou doen”, vertelt hij in het interview met BNR Nieuwsradio. Hij denkt dat zijn nieuw opgedane ervaring bij Defensie van pas komt nu hij terug in Nederland is. “We leven tegenwoordig in een andere maatschappij. Bij Defensie heb je te maken met mass casualties, dus dat je meerdere slachtoffers tegelijk binnenkrijgt. Daardoor kon ik ‘oefenen’, voor als er bijvoorbeeld een ramp in Nederland uitbreekt, of een terroristische aanslag.” Onlangs hield HMC een congres over terroristische aanslagen. Niggebrugge: “Bij dat soort evenementen zijn ook altijd sprekers met militaire ervaring.”