Thuan Nguyen behaalt Europees certificaat handchirurgie

4 september 2019

Thuan Nguyen, plastisch chirurg bij HMC, mag zich sinds kort Europees gecertificeerd handchirurg noemen. “Dit handexamen van de European Board of Hand Surgery (EBHS) vereist een strenge selectie voor toelating”, geeft hij aan, “Waarbij zowel praktijk als theoretische kennis uitgebreid getoetst worden. Ook mijn collega’s Janou Bardoel en Wouter Willems zijn in het bezit van dit certificaat, waardoor ons team het hoogst haalbare kwaliteitskeurmerk heeft voor plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn op het gebied van hand- en polsaandoeningen.”

In Nederland wordt handchirurgie uitgevoerd door verschillende specialismen: plastische chirurgie, orthopedie en traumachirurgie. Deze vorm van chirurgie heeft een zodanige ontwikkeling doorgemaakt dat het bieden van meer kennis en kunde noodzakelijk is. In landen als Engeland, Duitsland en Zwitserland is handchirurgie een apart erkend specialisme. De verwachting is dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. “Zo ver is het nog niet. Handchirurgie is zeer specifiek, een hand is een complex lichaamsdeel.”

Enthousiast vervolgt Nguyen: “Het is verfijnd werk, omdat alles in een heel klein gebied samenkomt. De operaties kunnen bijzonder technisch zijn. Als een hand niet meer werkt dan ben je echt ‘onthand’. En wanneer één vinger het niet goed doet, kan dit ook van invloed zijn op de rest van de vingers.”

“Zo behandelen we per jaar ongeveer 4.000 patiënten met hand- en pols gerelateerde aandoeningen, uiteenlopend van traumatisch letsel, reuma, slijtage, infectie, overbelasting, zenuwbeknelling of aangeboren afwijkingen. Gedetailleerde kennis van botten, spieren, ligamenten (verbindingsbanden), pezen en zenuwen is uitermate belangrijk om een operatie te doen slagen. Daarnaast werken we nauw samen met de hand- en ergotherapeuten om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen”, sluit Nguyen af.