Stoptober: verpleegkundige coacht zwangeren bij stoppen met roken

11 oktober 2018

Stoptober brengt stoppen met roken onder de aandacht. Dat blijkt ook nodig bij zwangeren: negen van de honderd vrouwen in Nederland roken tijdens de zwangerschap. In Haaglanden Medisch Centrum (HMC) coacht een verpleegkundige zwangeren bij het stoppen met roken.

HMC vindt het belangrijk dat vrouwen een punt zetten achter hun verslaving. Monique Boon, verpleegkundige binnen de polikliniek voor zwangeren, adviseert en ondersteunt hen tijdens persoonlijke gesprekken. “De gynaecologen van HMC ontmoeten  regelmatig vrouwen die roken. Zij bieden dan aan contact met mij te leggen. Ongeveer de helft van de vrouwen die mij zien, zijn tijdens de zwangerschap gestopt met roken. Anderen staken minder vaak een sigaret op." Bang voor een belerend vingertje hoef je als rokende zwangere niet te zijn: Boon: "We doen alles op basis van samenwerking.” Boon vraagt de zwangere bijvoorbeeld waar zij tegenop ziet. Wat zijn de grootste obstakels op weg naar een rookvrij leven? Daarna is het doel die problemen weg te werken. Boon reageert op de veelgehoorde excuses:

  • Het is zo ongezellig om niet te roken in gezelschap. Boon: “Iemand heeft dan in zijn hoofd ‘sigaret’ en ‘gezelligheid’ bij elkaar gebracht. Ten onrechte. Je kunt ‘gezelligheid’ ontkoppelen van ‘sigaret’. Het kan ook gezellig zijn met mensen die niet roken. Vráág anderen ook beleefd niet te roken. Of ga tijdens de lunchpauze op het werk naar buiten met collega’s die niet roken.”
  • Als ik niet kan roken, word ik zenuwachtig en gestrest. Boon: “Eigenlijk worden hier de zaken omgedraaid. Je bent verslaafd, dus raak je gestrest als je niet kunt roken. Maar het effect van die sigaret duurt niet lang. Snel is je rust verdwenen; je wilt weer een sigaret. Vergelijk dat met iemand die niet verslaafd is aan roken. Die zal nooit gestrest raken vanwege het ontbreken van een sigaret.”
  • Als ik stop met roken, word ik dik. Boon: “Wie geen sigaret meer aanraakt, zal in het begin gemiddeld drie tot vijf kilo aankomen. Een kwestie van veranderende stofwisseling in het lichaam. Het speelt ook mee dat je weer beter kunt proeven en dus meer trek hebt in eten. Maar er zijn prima tips om gezond en verantwoord te eten. Zo zorg je ervoor dat je stopt met roken én niet zwaarder wordt.”

Vervangers nicotine
Deelnemers gaan gemiddeld drie tot vier keer een half uur bij Boon op bezoek. Of ze hebben contact via telefoon of e-mail. Zij voeren niet alleen motiverende gesprekken; ook nicotine vervangende mindelen spelen vaak een rol. Die kunnen de kans op een geslaagde stoppoging met 50% vergroten. Te denken valt aan pleisters of zuigtabletten die de nicotine van sigaretten vervangen. De deelnemer gaat deze al dan niet gebruiken na overleg met Boon of de verloskundige van de vrouw. Verder krijgen de deelnemers een huiswerkboekje vol met tips en opgaven.

Partners ook welkom
Partners van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken, zijn eveneens van harte welkom. Boon: “En soms ook help ik vrouwen die niet in verwachting zijn, maar dat wel graag willen worden. Hun onvruchtbaarheid kan mede worden veroorzaakt door een rookverslaving. Wie stopt met roken, maakt meer kans om zwanger te worden.”

Klik hier voor meer info over bevallen in HMC >>