Start Artrose Netwerk Regio Haaglanden: juiste zorg op de juiste plek

1 november 2021

Het Artrose Netwerk Regio Haaglanden is officieel van start gegaan. Het netwerk is een initiatief van gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van de Focuskliniek van HMC. Samen zorgen ze dat de patiënt met artrose gelijk de juiste behandeling krijgt van de juiste zorgverlener. Snel én dichtbij huis.

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Patiënten met artrose hebben vaak last van pijn aan de heup of knie. Of de knie of heup is stijf waardoor bewegen minder makkelijk gaat.

“Vanaf 1 november kunnen patiënten met heup- of knieartrose verwezen worden naar het Artrose Netwerk Regio Haaglanden,” vertelt Orthopeed Jan-Willem Swen van HMC.

“Wij werken volgens 3 stappen. De eerste stap is voorlichting door de fysiotherapeut, waarna de patiënt zelf thuis gaat oefenen. Stap 2 is dat de patiënt gaat oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut en de laatste stap is dat de patiënt een afspraak krijgt met een orthopedisch chirurg van HMC.”

Het hangt van de klachten af met welke stap de patiënt begint en waar de behandeling stopt. Jan-Willem Swen: “Vaak is oefenen thuis of onder begeleiding van de fysiotherapeut al genoeg voor een goed resultaat. Wij zien ernaar uit om patiënten met artrose binnenkort te helpen in ons netwerk.”

Bent u patiënt met artrose klachten?

Lees hier wat het Artrose Netwerk Regio Haaglanden voor u kan doen:
https://www.haaglandenmc.nl/artrose-netwerk-regio-haaglanden

Bent u huisarts en heeft u patiënten met artrose klachten?

Verwijs patiënten naar het netwerk via ZorgDomein onder verwijsafspraak Artrose Netwerk Regio Haaglanden. Fysiotherapie bij artrose wordt soms vergoed uit de basisverzekering. Bij een verwijzing naar de fysiotherapeut kiest de patiënt zelf waar hij of zij naar toe wil. Op dit moment zijn al 22 fysiotherapiepraktijken bij het Artrose Netwerk Regio Haaglanden aangesloten.