Snelle hulp bij flauwvallen op nieuwe Syncope Unit

30 september 2019

Zomaar van je stokje gaan zonder duidelijke oorzaak is schrikken. Op de recent geopende ‘Syncope Unit’ (flauwvalpoli) op de afdeling cardiologie in HMC staat een getraind team klaar om snel de oorzaak te achterhalen.

In de meeste gevallen is ‘wegraken’ (medische term: syncope) niet gevaarlijk. Het gaat om kortdurend verlies van het bewustzijn als het gevolg van een verminderde doorbloeding van de hersenen, waar je snel en volledig van herstelt. Veel mensen overkomt het wel eens: het is bijvoorbeeld te warm, druk, je hebt te weinig water gedronken of je kunt niet tegen bloed en ineens word je duizelig en ben je weg. “De oorzaak van flauwvallen is meestal onschuldig, ook al kunnen de gevolgen van het vallen erg naar zijn”, verklaart cardioloog Susan Langerak. De remedie is vaak simpel: dagelijks voldoende water drinken, rustig opstaan, je spieren leren aan te spannen en op tijd gaan zitten of liggen als je duizelig wordt om zo het vallen te voorkomen.”

Verdachte wegraking
Maar flauwvallen is niet altijd onschuldig. Als de arts vermoedt dat er sprake is van een ernstiger oorzaak, spreekt hij van een ‘verdachte wegraking’. Om het een van het ander te onderscheiden is het gesprek dat de arts voert met de patiënt in combinatie met eerdere ziekten, familiaire aandoeningen en het hartfilmpje leidend. Langerak: “Op de spoedeisende hulp wordt een risico-inschatting gemaakt; De hoogrisico-groep wordt direct opgenomen en krijgt bijvoorbeeld een pacemaker of nieuwe hartklep. De laagrisico-groep patiënten (die zijn flauwgevallen) kunnen naar huis met tips en tricks om een volgende keer te voorkomen. De tussengroep waarbij de oorzaak niet duidelijk is zien we vaak op de Syncope Unit.”

Syncope Unit
De Syncope Unit van HMC houdt zich bezig met de analyse en behandeling van mensen die kortdurend het bewustzijn verliezen zonder dat daarvoor een duidelijke oorzaak is. Wie naar de Syncope Unit komt is doorverwezen door de huisarts, de specialist of een spoedeisende hulparts.
De patiënten krijgen een uitgebreid onderzoek op de Syncope Unit. Dit duurt een halve dag. Op het programma staat onder meer een fietstest, het maken van een echo van het hart en uitgebreide bloeddrukmetingen. De Syncope Unit is sinds drie maanden elke donderdagochtend geopend. Langerak: “We zien nu vier patiënten per week.”
Susan Langerak en cardioloog Anouk van Alem zien de patiënten samen met physician assistant Stephanie van de Ven. “We zijn met een vast team dat hier in is gespecialiseerd.”

Getraind team
Het drietal kwam op het idee om een Syncope Unit op te zetten in het Ierse Dublin. “We zijn daar op bezoek geweest bij het Mercer’s Institute for Successful Ageing en zagen er dat het werkt. Er is aangetoond dat je de oorzaak van de verdachte wegraking eerder achterhaalt als je patiënten laat onderzoeken door een getraind team.” Wegraken komt veel voor. HMC ziet op de spoedeisende hulp jaarlijks 905 mensen met een wegraking.

Op de foto: physician assistant Stephanie van de Ven, cardioloog Susan Langerak en cardioloog Anouk van Alem (vlnr).