Slim bed neemt taken verpleegkundige over

30 januari 2020

Een bed dat zelf de patiënt weegt. En ook meteen even de bloeddruk en temperatuur opneemt. Hoe handig is dat? Verpleegkundigen van HMC gaan dit technisch vernuft binnenkort uitproberen.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar het slimme bed, dat tal van taken van de verpleegkundige overneemt, bestaat al. Hoe dit het drukke zorgpersoneel kan gaan helpen, dat gaat HMC samen met de Haagse Hogeschool onderzoeken. Nu nog binnen de muren van de school, maar later dit jaar ook in het ziekenhuis. “We gaan een onderzoeksruimte inrichten in HMC Antoniushove, zodat verpleegkundigen ermee kunnen gaan werken”, legt Joost van der Sijp, lector oncologische zorg bij de Haagse Hogeschool én oncologisch chirurg bij HMC, uit. Vanuit zijn dubbele functie weet hij als onderzoeker precies waar de zorg behoefte aan heeft.

Het ziekenhuisbed 2.0 kan zelf metingen verrichten, bijvoorbeeld doordat het verbonden is met een horloge dat de patiënt draagt. Nu is de verpleegkundige veel tijd kwijt aan die metingen. Als dat wegvalt, heeft het zorgpersoneel meer tijd voor de patiënt. Van der Sijp: “Dan krijg je meer handen aan het bed.”

Nog een voordeel: het bed helpt voorkomen dat het mis gaat met een patiënt. Zodra dat dreigt te gebeuren, stuurt het bed een seintje uit. “De verpleegkundige kan dan snel in actie komen. Met als gevolg dat patiënten sneller opknappen en naar huis kunnen.”

Het onderzoek naar het nieuwe bed maakt onderdeel uit van ‘De ziekenhuiskamer van de toekomst’, een project van het lectoraat oncologische zorg. Het project richt zich op de vraag: hoe kan de techniek helpen om de zorg te verbeteren? In de toekomst ziet een ziekenhuiskamer er anders uit dan nu, weet Van der Sijp. “De technologische vooruitgang gaat razendsnel. Wat vandaag nieuw is, kan morgen alweer achterhaald zijn. Wij proberen het uit en kijken in de praktijk wat werkt.”

Het lectoraat, dat in 2016 is opgericht, houdt zich niet alleen bezig met technologie, maar onderzoekt ook hoe je kankerpatiënten kunt stimuleren om gezonder te leven en hoe je kankerpatiënten en hun naasten mentaal kunt bijstaan.

Het lectoraat Oncologische Zorg is een samenwerking tussen HMC en de Haagse Hogeschool. Onze oncologisch-chirurg Joost van der Sijp is één dag in de week werkzaam als lector Oncologische Zorg. Joost van der Sijp: “De samenwerking met HMC geeft de mogelijkheid toegepast wetenschappelijk onderzoek uit te voeren in samenwerking met het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag in HMC Antoniushove en de uitkomsten meteen toe te passen. Zo kunnen we de zorg blijvend verbeteren.”