Prof. dr. Henk Struikmans benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

4 november 2016

Gisterenmiddag ontving radiotherapeut prof. dr. Henk Struikmans de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Houten, Wouter de Jong, speldde de onderscheiding namens de Koning op bij Struikmans na afloop van het afscheidssymposium bij gelegenheid van zijn pensionering in de aula van HMC Westeinde.

De onderscheiding werd Struikmans toegekend vanwege zijn tomeloze inzet voor de verbetering van de radiotherapeutische zorg. “Sinds 1989 maak jij je hard voor de verbetering van de kwaliteit van de kankerzorg in ons land”, aldus burgemeester De Jong in zijn toespraak. “De laatste jaren ging je aandacht vooral uit naar borstkankerzorg en naar de oudere patiënt met kanker. De persoonlijke aandacht voor de patiënt stond hierbij altijd voorop.”

Struikmans neemt na bijna veertig jaar afscheid van zijn klinische werkzaamheden. De laatste dertien jaar werkte hij in HMC, waar hij aan de wieg stond van de oprichting van het radiotherapiecentrum (RCWEST). Sinds 2005 combineerde hij zijn werkzaamheden hier met een leerstoel aan het LUMC. Met tomeloze energie werkte hij aan de optimalisatie van de radiotherapeutische behandeling, met name bij borstkanker en gericht op de langetermijneffecten van de radiotherapeutische behandeling. Oog voor de patiënt stond hierbij centraal. Zo zette hij zich jarenlang in voor de richtlijn borstkanker en nam hij het initiatief tot het oprichten van het landelijk platform Radiotherapie en Mammacarcinoom en het landelijk platform Radiotherapie en Ouderen. Hier worden studies uitgevoerd om inzicht te krijgen in de beste behandeling voor deze patiëntengroep. Na zijn pensionering op 1 januari 2017 neemt hij nog zeker niet definitief afscheid van het vakgebied; wetenschappelijk onderzoek blijft hij voortzetten.