Primeur voor baby Jaylen: als eerste geboren in nieuw Moeder- en Kindcentrum

25 april 2022

Baby Jaylen is amper op de wereld, of hij heeft al een primeur te pakken. Zijn moeder is de allereerste die in bad bevalt in het gloednieuwe Moeder- en Kindcentrum. “Het is een bijzonder gevoel dat nog niemand mij op deze plek voor ging”, aldus moeder Vanisha Habib.

Als Jaylen op de uitgerekende datum was gekomen, was hij geboren in één van de 'oude' verloskamers op de dertiende etage van HMC Westeinde. Maar moeder Vanisha (29) grapt dat Jaylen meteen al een klein beetje eigenwijs was: hij besloot om 1,5 week langer te blijven zitten in zijn moeders buik.

“Misschien had hij door dat hij dan de eerste baby zou zijn die in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum van HMC ter wereld kwam”, lacht Vanisha. “Of hij wist gewoon dat zijn moeder het stiekem wel leuk leek om in zo’n gloednieuw bad te bevallen.”

Met 41 weken en 2 dagen besluit de baby dat het tijd is om te komen, op 27 november. “Die zaterdagmiddag braken mijn vliezen,” vertelt Vanisha. “Mijn vriend en ik belden de verloskundige en het leek haar een goed idee als we naar het ziekenhuis kwamen voor een controle. Eenmaal daar, zag alles er goed uit. We kregen de keuze: of we gingen nog even naar huis – in Zoetermeer – met de kans dat we weer rechtsomkeert moesten maken. Of we bleven, met de kans dat we nog wel een tijdje moesten wachten voor dat baby écht kwam. We kozen voor de laatste optie.”

Verhuizing
Hoewel Vanisha er niet op gerekend had, werd ze tóch naar één van de gloednieuwe kamers in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum gebracht. “Dat ik in HMC wilde bevallen, had ik al vroeg in mijn zwangerschap bepaald. Ik heb meerdere ziekenhuizen bezocht om me te oriënteren, maar in HMC voelde ik mij meteen op mijn gemak.”

De verhuizing van onder meer de Verlos- en Kraamafdeling in HMC had die dag plaatsgevonden van de dertiende etage in HMC Westeinde, naar een splinternieuw gebouw aan de voorzijde. Vanisha: “En ik was de allereerste die hier mocht gaat bevallen. De kamer vonden we meteen fijn: huiselijk, en we konden hem lekker donker maken. Ik had helemaal niet meer het gevoel dat ik in een ziekenhuis was. En stiekem is het ook fijn om te weten dat je de allereerste bent die gebruik maakt van een kamer.” Lachend: “Dat voelt super fris!”

Eenmaal in de kamer, rond 18.00 uur, worden de weeën van Vanisha meteen heftiger. “Om 20.30 uur zat ik al op 7 cm. De verloskundige liet het bad vol lopen, waar ik verschillende posities heb aangenomen, en om 22.19 is onze kleine Jaylen geboren in het water. Een prachtig mannetje!”

Niet opdringerig
vanisha_en_jaylen.jpgDe bevalling ging, zeker voor een eerste, vlot en voorspoedig. “Ik kijk er met een goed gevoel op terug en kan spreken van een fijne bevalling”, vertelt Vanisha. “De zorgverleners in het Moeder- en Kindcentrum waren ontzettend lief en behulpzaam. Ze waren er op de momenten dat het nodig was, maar lieten ons ook lekker samen zijn. Totaal niet opdringerig, heel fijn. Zelf had ik een positieve mindset. Ik dacht: ik kán dit, mijn lichaam kan dit! Wie weet heeft dat geholpen.”

Een badbevalling in het Moeder- en Kindcentrum zou Vanisha aanstaande mama’s zeker aanraden. “Het warme water hielp mij, achteraf gezien, heel erg om me te ontspannen. Het leek wel of ik de pijn minder voelde. Ik had mij van te voren ook ingelezen: warm water schijnt ook voor pasgeborenen lekker te zijn, omdat het direct na de geboorte de overgang naar de ‘koude wereld’ minder groot maakt. Een vrienden, die in de zomer bevalt, is na mijn verhaal ook helemaal enthousiast geworden en kiest dus ook voor een badbevalling.”

Moeder en zoon – inmiddels 5 maanden oud – maken het goed. “Natuurlijk was het voor mij en mijn vriend even wennen om plots met zijn drietjes te zijn. Maar eigenlijk wisten we al gauw niet meer beter. Jaylen is een heel blij en tevreden mannetje. En stél dat er ooit een tweede komt, gaan we zeker weten weer voor een bevalling in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum.”