Primeur Cardiologie HMC: kleinere chip implantaat bij hartritmestoornissen

3 juli 2019

HMC-cardioloog Susan Langerak had gisteren (dinsdag 2 juli) een landelijke primeur. In HMC plaatste zij als eerste in Nederland - en als een van de eerste in Europa - bij vier patiënten een ‘Biomonitor III’. Dit is het allernieuwste model van een kleine langwerpige chip, die onderhuids naast het borstbeen wordt geplaatst. Deze chip detecteert het hartritme van patiënten, die bijvoorbeeld zonder aanleiding flauwvallen of potentiele hartritmestoornissen hebben, om zo te achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Voor patiënten is het voordeel van de nieuwe chip dat deze kleiner is dan zijn voorgangers. Patiënten hebben er daardoor minder last van. Door de flexibele antenne is het elektrische signaal duidelijker, zodat de cardioloog het hartritme beter kan beoordelen. De langwerpige chip wordt onder lokale verdoving eenvoudig geplaatst en de patiënt kan daarna snel weer naar huis.

“De chip werkt ongeveer vier jaar en pikt de elektrische signalen van het hart op”, aldus Langerak “Zodra het hartritme afwijkend is, wordt dit automatisch geregistreerd. Ook kan de patiënt zelf het hartritme eenvoudig laten registreren op het moment van klachten. Zo kunnen we hartritmestoornissen vastleggen, die niet via de reguliere monitoring worden opgepikt en patiënten beter helpen. Deze patiënten vallen soms uit het niets flauw en blijken soms bijvoorbeeld een korte hartstilstand te hebben, die we goed kunnen behandelen met een pacemaker.”

HMC biedt vanuit de locaties HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde uitstekende en toegankelijke medische zorg voor inwoners in de Haagse regio. Bijna alle specialismen zijn bij ons vertegenwoordigd. HMC kent bovendien een groot aantal topklinische functies. Dit betekent dat ook patiënten van buiten de Haagse regio bij ons terecht kunnen. Als topklinisch opleidingsziekenhuis vormen we de specialisten en verpleegkundigen van de toekomst. Ook wetenschap zetten we in om de patiëntzorg te verbeteren. Onze speerpunten zijn acute zorg en oncologie. Daarnaast zijn vrouw- en kindzorg en infectieziekten belangrijke themagebieden.