Coronavirus: wat moet u weten?

Praatgroep voor twintigers en dertigers met borstkanker

25 oktober 2019

"Met mijn vriendinnen kon ik hier niet over praten"

BORSTKANKERMAAND Je kunt je behoorlijk eenzaam voelen, als jonge vrouw met borstkanker. Daarom is het Informatieplein Oncologie in HMC Antoniushove een praatgroep gestart voor deze patiënten. “Ik dacht: waar zijn ze, die anderen zoals ik?”

jamie_elena_web.jpg

Jamie (28, links op de foto) – zachtgroen gebreid mutsje, vrolijk gezicht, stralende ogen – is een stoere dame. Ze zingt in twee bandjes en studeert maritieme techniek, haar tweede studie, als enige vrouw tussen de mannen. “Ik voel me thuis tussen de mannen. Dat is altijd zo geweest. Vrouwen roddelen.”

Wervelwind

Jamie is een energieke wervelwind. Ze is windkracht tien, volle kracht vooruit. Tot ze zich in juni, vier maanden geleden, bij de dokter meldt met een gek knobbeltje onder haar oksel. Nu zit Jamie thuis op de bank.

Van de ene op de andere dag is de student borstkankerpatiënt. Haar leven draait om medische afspraken, behandelingen ondergaan en daarvan bijkomen. “Ik had nog een tentamen gepland staan. Dat heb ik laten gaan. Studeren lukt nu niet. Ik heb nog wel een keer opgetreden, maar dat heb ik de volgende dag moeten bezuren.”

Ingrijpend

Het onbezorgde studentenleven is abrupt voorbij. Jamie moet ingrijpende keuzes maken: laat ik mijn eitjes invriezen, welke behandeling kies ik, laat ik mijn borsten afzetten? “Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen boven de zestig. Die hebben al kinderen gehad. Ik niet.”

Toen Jamie hoorde van de praatgroep meldde ze zich meteen aan. “Overal waar ik kom als patiënt ben ik de jongste. Ik zit in een andere levensfase dan de meeste borstkankerpatiënten. Ik zit nog op school. Ik heb nog een kinderwens.”

Wens

Het idee voor de praatgroep voor twintigers en dertigers met borstkanker komt van Elena (38, rechts op de foto). “Ik voelde me alleen staan, als jonge vrouw met kanker. In mijn vriendenkring was ik de enige die dit had. Ik wilde praten met leeftijdgenoten die hetzelfde doormaakten.” Haar wens werd opgepikt door het Informatieplein Oncologie in HMC Antoniushove, waar kankerpatiënten terecht kunnen met al hun niet-medische vragen (denk aan: wat vertel ik mijn werkgever?) en om elkaar te ontmoeten. In juni kwamen de vrouwen voor het eerst bij elkaar. Het was een warm bad, vindt Elena. “Je kunt hier je verhaal kwijt en we hebben het ook gewoon leuk met elkaar.”

Hoe vertel je het?

Ook Marianne (39) sloot zich aan. Zodra het drietal elkaar ziet barsten ze los in een onophoudelijke stroom aan woorden, waar je haast niet meer tussenkomt. Hoeveel behandelingen moet jij nog, hoe werkt dat met het oprekken van de huid voor een implantaat, hoe vertel je een klein kind wat kanker is?

Marianne is al een stuk verder met haar behandeltraject. Met haar ervaring hoopt ze andere jonge vrouwen, die nog onzeker zijn over wat ze te wachten staat, te kunnen helpen. Marianne is alweer aan het werk en blaakt van de energie. “Dat geeft de rest vertrouwen. Dit is een nare periode, maar je kunt er ook weer uitkomen”, zegt Rigtje Smid, coördinator van het Informatieplein Oncologie.

Oktober is borstkankermaand. Met dit verhaal besteden we hier aandacht aan. Ook vieren we bij HMC dat het Informatieplein Oncologie twee jaar bestaat.

 

Twee jaar Informatieplein Oncologie: hoe ga je verder als je leven op zijn kop staat?

rigtje.png

Het was iets compleet nieuws binnen HMC: een eigen plek voor kankerpatiënten waar ze heen kunnen met alle niet-medische vragen. Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken. De oncoloog bestrijdt de tumor. Maar HMC doet méér. Twee jaar geleden is het Informatieplein Oncologie opgericht. Om steun te bieden bij alles wat er verder nog komt kijken bij kanker, buiten het medische om. Rigtje Smid  (foto) coördineert het ‘plein’, een ruimte waar je de hele dag door binnen kunt lopen met je vragen en waar exposities en lezingen plaatsvinden. “Mensen worstelen met zaken als: hoe vertel ik het mijn kinderen, hoe doe ik het met mijn werk en kan ik nog sporten?” Rigtje spreekt dagelijks kankerpatiënten en pikt op wat er leeft. “Ik nodig sprekers uit die meer kunnen vertellen over zo’n onderwerp. Toehoorders kunnen zelf beslissen of ze alleen luisteren of dat ze na afloop ook nog in gesprek willen met elkaar.”

Kanker als wake-up call
Wat ze heeft geleerd van de afgelopen twee jaar is dat kanker mensen verandert. “Mensen zeggen: ik kan niet meer terug naar hoe ik was, maar waar sta ik nu dan wel? Sommigen gaan scheiden, durven eindelijk die knoop door te hakken. Je schrikt ervan hoeveel mensen niet meer terugkeren naar hun oude baan. Kanker kan een wake-up call zijn. Goed genoeg is niet meer voldoende. Maar hoe ga je dan verder? In de toekomst wil ik workshops organiseren om mensen te helpen hun leven opnieuw vorm te geven, ook om de stap naar (ander) werk gemakkelijker te maken.”
Tot nu toe trok het Informatieplein Oncologie in 2019 1100 mensen.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het Informatieplein Oncologie op: wwwhaaglandenmc.nl.