Patiënten enthousiast over Eerste Diabetische Voethulp 'Ik kan er altijd meteen terecht'

16 maart 2021

Om diabetespatiënten met voetwonden zo snel mogelijk te kunnen helpen, is in HMC een paar jaar geleden de Eerste Diabetische Voet Hulp (EDVH) in het leven geroepen. Nieuw verwezen en spoedpatiënten krijgen daar binnen twee uur de benodigde diagnostiek en een volledig behandelplan. Zo ook Ron Verschoor (64) uit Voorburg. “Ik kon dezelfde ochtend nog terecht.”

Voor de diagnose bij Ron Verschoor gaan we een even terug in de tijd. In 1974 werd bij hem diabetes type 1 geconstateerd. “De chronische vorm dus,” legt hij uit tijdens een interview in zijn appartement in Voorburg. “Ik heb leren leven met mijn ziekte”, vertelt de Voorburger, terwijl hij een kop thee inschenkt. “En ook met de bijwerkingen, die ik krijg van de ziekte zelf én van de insuline. Dubbel, want zonder insuline zou ik niet kunnen leven met deze vorm van diabetes. Ik ben dus ook ontzettend blij dat dit geneesmiddel bestaat."

Diabetische voet
Diabetespatiënten hebben onder meer een verhoogde kans op voetproblemen, bijvoorbeeld wonden die moeilijk te genezen zijn. Dat heeft te maken met een minder goede doorbloeding en beschadigingen aan de zenuwen als gevolg van een hoge bloedsuiker. Een wond op de voet bij diabetespatiënten kan al snel ernstig gaan infecteren.

Meneer Verschoor weet daar alles van. Een paar weken geleden nog, ontdekte hij aan één van zijn tenen een zwarte plek. “Ik liet de wond aan mijn podoloog zien. Het zag er niet goed uit, zei hij. Hij belde meteen de Eerste Diabetische Voet Hulp in HMC Westeinde, waar ik dezelfde ochtend nog terecht kon.”
Eenmaal op de EDVH werden direct onderzoeken gedaan naar de doorbloeding van en het gevoel aan de voeten. De wond werd direct behandeld. “Vervolgens maakten de specialisten samen met mij een persoonlijk plan”, vertelt Verschoor. “Ik kreeg materialen mee om de wond thuis te behandelen en instructies hoe ik het beste wel en vooral niét kon bewegen.”

Deskundig team
Op de EDVH (acuut) van HMC krijgen patiënten hulp van een verpleegkundig specialist en wondverpleegkundige. Deskundigen met verschillende specialismen, waaronder verpleegkundig specialisten, internisten, vaatchirurgen, revalidatieartsen en interventieradiologen, diëtisten en wondverpleegkundigen, werken daarom heen nauw met elkaar samen.

“Bij diabetespatiënten met een voetwond is snelle diagnostiek van belang om de beïnvloedende factoren op te sporen en te behandelen,” vertelt Sandy Uchtmann, verpleegkundige specialist op de EDVH. “Denk hierbij aan het beoordelen van de bloedvoorziening, aanwezigheid van infectie, de glucoseregulatie en het onderzoeken van het gevoel. Allemaal verschillende aspecten die voorheen bij verschillende specialisten waren onder gebracht, die nu samen komen op de EDVH.” Als er niet snel genoeg wordt opgetreden, is (onherstelbare) schade en zelfs amputatie soms onvermijdelijk. Met alle gevolgen van dien: op zowel lichamelijk als psychosociaal gebied.

Infecteren
Voor Verschoor was het een paar weken terug niet de eerste keer dat hij met een voetwond in HMC belandde. De eerste keer was in 2016, toen de EDVH nog niet bestond. “Het ging destijds om mijn andere voet”, vertelt Verschoor. “Na het zwemmen was een wondje gaan infecteren. Via de Spoedeisende Hulp van HMC kwam ik terecht op één van de poli’s en op de verpleegafdeling, waar ik geopereerd en behandeld werd. Een deel van mijn rechtervoet kon helaas niet worden gered.”

Hoewel Verschoor ook te spreken is over zijn behandeling in 2016, is hij toch blij dat nu de EDVH inmiddels bestaat. “Het is prettig dat er nu één afdeling is waar ik direct en snel geholpen wordt door een vast team van specialisten, in plaats van dat ik langs verschillende afdelingen moet”, zegt Verschoor. “Ik ben inmiddels bekend met de specialisten op de EDVH, zoals met verpleegkundig specialist Sandy. Ik kan haar altijd alles vragen en als ik iets niet vertrouw, mag ik langskomen. Dat geeft mij een fijn gevoel!”

Fotografie: Daniella van Bergen