Ouders met ziek kind doen mee met de artsenvisite

15 april 2019

Ouders van zieke kinderen worden sinds kort betrokken bij het bezoek van de arts aan hun kind en kunnen zo direct meepraten en meebeslissen over de zorg van hun kind. Prettig, want niemand ‘niemand weet meer van het kind dan de ouders’.

Sinds dit voorjaar schuiven ouders met baby’s in HMC aan bij de dagelijkse ‘gezinsgerichte visite’. Bij oudere kinderen gebeurt dit al sinds oktober. Dankzij de nieuwe methode weten zowel zorgverleners als vaders en moeders zeker dat alles besproken wordt over de situatie van hun kind.

Ouders Denise Benhaim (32) en Mennolt de Boer (33) behoren tot de eersten die met hun baby deelnemen aan zo’n artsenvisite-nieuwe-stijl.

Zoutdruppels

Ze zitten bij de wieg van dochter Gaby. Elk aan een kant. Trots kijken ze naar het meisje, dat vredig ligt te slapen. Nu is ze de rust zelve, maar vannacht was dat wel anders. Het was ‘echt een rotnacht’, verzucht moeder Benhaim. Hun kleintje, dat eigenlijk nog in de buik had moeten zitten, was wat snotterig. De Boer: ,,En we wisten niet of we zelf zoutdruppels mochten toedienen.”

Dat mag, reageert physician assistent Daniel Stok meteen. Hij vermoedt dat het kleintje is getroffen door een verkoudheidsvirus. ,,Ik stel voor dat we daar op gaan testen.” De situatie maakt meteen duidelijk hoe waardevol het is dat de ouders aanwezig zijn bij de dagelijkse artsenvisite. Voorheen was de artsenvisite een overleg van zorgprofessionals, die na afloop met de ouders doornamen wat er was besproken. Nu zijn de ouders en het kind er zelf ook bij. Dat levert nuttige informatie op, weet kinderverpleegkundige Sjoerd Janzen, mede-initiatiefnemer van de invoering van de nieuwe methode binnen HMC. ,,De ouders maken het kind de hele dag mee. Zij zien veel.’’ Kersverse vader De Boer vindt het ‘fijn dat je veel meer informatie krijgt’. ,,En je kunt je er op voorbereiden, omdat ze op een afgesproken tijdstip komen, zodat je al je vragen kunt stellen.’’

Tevredener

Het stel heeft een heftige tijd achter de rug. Dat ze nu met zijn drieën bij elkaar zitten, is een klein wonder, zegt vader, want het was geen soepele bevalling. Vanwege een interne bloeding bij de moeder, moest hun kind voortijdig via een keizersnede worden gehaald. Na die onzekere periode stelt het gerust dat ze al hun vragen kunnen stellen tijdens de visite en dat ze precies horen hoe het met hun kind is. ,,Deze visites duren langer dan de klassieke visite, zegt kinderverpleegkundige Sjoerd. ,,Maar uiteindelijk verdien je dit dubbel en dwars terug. Ouders zijn tevredener en je kunt het behandelbeleid direct met elkaar afstemmen. In de oude situatie hadden ouders vaak nog aanvullende vragen. Dan moest je terug naar de arts. Dat hebben we nu niet meer.’’

De zogenaamde ‘gezinsgerichte visite’ is sinds oktober de nieuwe standaard bij de oudere kinderen. Nu wordt het ook uitgebreid naar pasgeborenen. In verband met de privacy wordt dit alleen gedaan als het kindje een eigen kamer heeft. Bij couveusekindjes die op de couveusekamer liggen kan het alleen als er geen andere ouders op de couveusekamer aanwezig zijn, vanwege de privacy.

De nieuwe manier van visite lopen, met de ouders erbij, is ingevoerd omdat dit een duidelijke wens van ouders is. De gezinsgerichte visite, die ook elders in het land opgang doet, is op HMC ingevoerd door Sjoerd Janzen en zijn collega Sandra de Jong. ,,Wij volgden de senior-opleiding van HMC. Onderdeel daarvan is het doorvoeren van een kwaliteitsverbetering in de eigen werkomgeving. Dit project past mooi bij de visie van het nieuwe moeder-kindcentrum dat er gaat komen, waarbij de behoeften van het gezin het uitgangspunt zijn, en bij de bredere visie van HMC om zorg te leveren zoals de patiënt het wil.’’