Oud-kankerpatiënte Barbara: ‘Ik was de hele dag over mijn grenzen aan het gaan’

18 maart 2019

info 014

Barbara (r) met fotograaf Natasja (l)

Barbara is één van de elf (oud)-kankerpatienten uit ons ziekenhuis die zich hebben laten fotograferen voor de foto-expositie ‘Vereeuwigd’. Op de foto staat ze aan zee, haar haren in de wind. Om te herstellen van endeldarmkanker besloot Barbara om gedurende een periode van 100 dagen met haar voeten in de zee te staan. En dat is haar gelukt.

In 2016 kreeg Barbara te horen dat ze endeldarmkanker had. Na de operatie heeft ze een tijdelijk stoma. ‘Ik zag op tegen al het ziekenbezoek’, vertelt Barbara. Geïnspireerd door violiste Hilary Hahn die 100 dagen lang haar studeersessies op Instagram zette, gaf Barbara zichzelf de uitdaging om 100 dagen lang met haar voeten in de zee te belanden. Elke dag post ze de foto’s van haar wandeling op Facebook. Zo konden familie en vrienden haar volgen en stroomden de aanmeldingen om mee te lopen binnen. ‘Geen dag heb ik alleen gelopen, er was altijd wel iemand die met mij mee ging wandelen. Als je ziek bent, wil iedereen iets voor je doen. Dit is wat ze mij konden geven’.

'Pas nu kom ik aan verwerken toe'

Twee jaar later is Barbara nog steeds aan het herstellen. ‘De wonden zijn genezen maar nu kom ik pas aan verwerken toe’. Als je genezen bent, ‘verdwijn’ je van de radar van het ziekenhuis,’ aldus Barbara. ‘Hoe je je als kankerpatiënt jaren later na de behandeling voelt, is nog onderbelicht. Wat kan ik nog wel en wat niet? Ik zat vol vragen’. Toen ben ik een kijkje gaan nemen op het informatieplein oncologie. Het plein was net open toen ik naar binnen stapte. Ik was aanvankelijk op zoek naar lotgenoten maar vond daar ook advies en hulp bij revalidatie'.

‘Ik had juist té veel vertrouwen in mijzelf’

Op het informatieplein hoort Barbara dat ze mee kan doen aan de speciale oncologische beweegprogramma’s bij de afdeling fysiotherapie in HMC. ‘Ik had zelf al een crosstrainer in huis gehaald. Toch vond ik dat ik niet genoeg deed aan mijn herstel. Bleek ik later in de fysiogroep de hoogste score te hebben. Ik was de hele dag over mijn grenzen aan het gaan. Ja, ik moest echt wennen dat ik een bepaalde oefening in het begin maar 3 minuten mocht doen’.

De beweegprogramma’s zijn bedoeld om patiënten met kanker weer het vertrouwen te geven om te bewegen. Bij Barbara was het andersom. ‘Ik had juist té veel vertrouwen in mezelf’. Nu weet ik: dit kan ik echt’. 

De balans opmaken

‘Wil je meedoen aan de foto-expositie ‘Vereeuwigd’?, vroeg coördinator Rigtje Smid van het informatieplein oncologie aan haar. ‘Ja’, zei Barbara. De foto maken op het strand terwijl iedereen naar haar keek vond ik heel spannend’. Fotograaf Natasja Wagner heeft het mooi gedaan’. Het hielp Barbara om de balans verder op te maken. ‘Ik wilde bewust in de buitenlucht op de foto. Blijf niet thuis zitten. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, maar je moet wel op het juiste spoor gezet worden’.

 

De foto-expositie ‘Vereeuwigd’ is nog tot en met 7 april te bezichtigen op het informatieplein oncologie in HMC Antoniushove . U bent iedere dag tot 17.00 uur van harte welkom om langs te komen. Dit kan gewoon zonder afspraak of aanmelding. Op donderdagavond is dit ook tot 20.00 uur 's avonds mogelijk.