Opnieuw borstkankerlintje HMC

5 juli 2018

Borstkankervereniging Nederland heeft HMC opnieuw beloond met een roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg. De criteria van de Monitor Borstkankerzorg zijn in 2018 opnieuw aangescherpt. De uitkomsten van de patiëntenervaringsonderzoeken wegen bijvoorbeeld zwaarder dan vorig jaar. “Dat maakt het extra waardevol dat we het lintje opnieuw ontvangen”, vertelt oncologisch chirurg Marieke Straver, specialist op het gebied van borstkankeroperaties.

“Hoe onze patiënten onze zorg ervaren, vinden we erg belangrijk. We werken momenteel bijvoorbeeld samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties om patiënten te stimuleren vragenlijsten in te vullen over hoe zij zich voelen en of ze tevreden zijn over de geleverde zorg. In de spreekkamer kunnen we gericht terugkomen op de gerapporteerde problemen. Dit zorgt voor nazorg op maat. Wat een arts belangrijk denkt te vinden, en wat de patiënt belangrijk vindt in haar leven, kan wel eens ver uit elkaar liggen. Als zorgverleners leren wij hier dus veel van.
brozelintje2018Wij blijven er ons best voor doen om goede zorg te leveren, bijvoorbeeld met Intra Operatieve Radiotherapie (IORT), waarbij een patiënt inwendig bestraald kan worden tijdens haar borstsparende operatie. Door de wondranden na verwijdering van de tumor te bestralen, is de behandeling in één dag voltooid. Enkele weken lang dagelijks naar het ziekenhuis komen voor uitwendige bestraling is daardoor niet meer nodig. Deze behandeling is maar in twee Nederlandse ziekenhuizen mogelijk.”

Op monitorborstkankerzorg.nl vindt u informatie over borstkankerzorg in HMC en in andere Nederlandse ziekenhuizen.