Oogpatiënt sneller geholpen door unieke samenwerking in de regio

16 november 2021

Dankzij het oognetwerk Zorg in Zicht, een unieke samenwerking van huisartsen, optometristen en ziekenhuizen in de regio Haaglanden, is de oogpatiënt in de regio Haaglanden voortaan sneller geholpen. Zorg in Zicht is het eerste grootschalige regionale project in Nederland dat op deze manier de handen ineenslaat. Naar verwachting kunnen circa 6.000 patiënten in de regio Haaglanden door Zorg in Zicht sneller worden geholpen.

De samenwerkingsvorm bevindt zich nu nog in een proeffase. De huisarts stuurt de patiënt met niet gecompliceerde oogklachten niet meer naar de oogarts, maar naar de optometrist voor oogonderzoek. De wachttijd voor de patiënt is daardoor kort: ongeveer twee weken. De optometristen, werkzaam bij opticiens en optiekbedrijven, zijn speciaal opgeleid om de gezondheid van de ogen via oogonderzoeken te controleren en eventuele afwijkingen in een vroeg stadium te herkennen. De deelnemende optometristen volgen ook nog aanvullende scholingen.

Oognetwerk is voordeel voor de patiënt

Huisartsen, optometristen én oogartsen kunnen indien nodig digitaal met elkaar overleggen, bijvoorbeeld via teleconsultatie. In de meeste gevallen is een bezoek aan het ziekenhuis niet nodig. Zorg in Zicht sluit goed aan bij het programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek. De patiënt wordt geholpen bij de huisarts als dit kan en in het ziekenhuis als dit moet. Huisarts Karlijn Neuteboom van Stichting Haagse Gezondheidscentra Leidschenveen is verheugd over de nieuwe samenwerking: “Patiënten zijn blij dat ze binnen twee weken voor oogonderzoek bij de optometrist terechtkunnen”. Als een patiënt toch door de oogarts moet worden geholpen, dan kan de afspraak in het ziekenhuis sneller plaatsvinden. Projectdeelnemer Daniëlla Jansen, operationeel directeur van Revoir Groep, vult aan. “Wij hebben in deze proeffase gemerkt dat meer patiënten ook in de eerste lijn goed kunnen worden geholpen”. De samenwerkingsvorm biedt nu al voordelen en heeft daarmee zeker bestaansrecht.

Bekijk hier de video over Zorg in zicht:

oognetwerk zorginzicht youtube

De deelnemende organisaties aan Zorg in Zicht zijn huisartsenkoepels Hadoks, SHG en Arts en Zorg (10 deelnemende praktijken), 11 optiekwinkels, het HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum. De ambitie van het oognetwerk is om op korte termijn meer huisartsenpraktijken te laten aansluiten. Zo wordt oogonderzoek bij de optometrist voor nóg meer inwoners van de regio Haaglanden sneller toegankelijk. Een oogonderzoek bij de optometrist wordt alleen vergoed met een geldige verwijzing van een deelnemend huisarts.

Meer informatie over het project is te vinden op de website: www.oognetwerkzorginzicht.nl.