Ga naar deze pagina voor maatregelen en laatste nieuws over Corona / Covid-19

Oogartsen HMC reageren op Zembla-uitzending over Lasikmethode

9 januari 2017

Woensdag 21 december 2016 was er een uitzending van Zembla over het laseren van ogen conform de Lasikmethode. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) plaatste op hun website een reactie op deze uitzending.  De oogartsen van HMC sluiten zich hierbij aan en geven graag ook een aanvullende reactie.

Wij staan zeer kritisch tegenover de LASIK behandeling en voeren deze al jaren niet meer uit. Hierbij zitten wij op een lijn met enkele andere klinieken, zoals het Oogziekenhuis Rotterdam en het Excimer Laser Centrum Nijmegen (verbonden aan een academisch ziekenhuis).

Hoewel we kritisch tegenover de LASIK behandeling staan, vinden we het jammer dat Zembla de complicatie neuralgische pijn bij refractieve laserbehandelingen (een verzamelnaam voor laserbehandelingen aan het oog) niet in perspectief heeft geplaatst. Neuralgische pijn is een zeldzame complicatie, die in de medische wetenschap wereldwijd zo’n tien keer wordt gerapporteerd. Sinds de introductie van refractieve laserbehandelingen zijn 18 miljoen patiënten behandeld. Zelfs als je ervan uitgaat dat de complicaties te weinig zijn gerapporteerd, zijn de risico’s van een laserbehandeling nog altijd kleiner dan het dragen van contactlenzen.

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla constateren we dat onze voorlichting voor iedere patiënt op maat is en moet blijven. Met iedere patiënt bespreken we de situatie die voor hem of haar geldt. We bespreken nadrukkelijk de risico’s van laserbehandelingen en de alternatieven: geen behandeling of een bril. Want voor veel patiënten betekent een laserbehandeling de oplossing voor hun zichtprobleem. Alleen al in 2016 behandelden wij 30 patiënten, allen zonder complicaties.