Officiële toestemming voor HMC om inhaalzorg te starten

22 juli 2021

HMC heeft van de grootste zorgverzekeraars toestemming gekregen om na de zomer de inhaalzorg op te starten. Het Haagse topklinische ziekenhuis treft voorbereidingen om vanaf september extra operaties in te plannen en verwacht voor het einde van het jaar de vertragingen voor een groot deel in te hebben gelopen.

Tijdens de pieken van de coronacrisis nam de druk op de zorg, en ook in HMC, enorm toe. Een aantal operatiekamers en verpleegafdelingen werd tijdelijk gesloten omdat gespecialiseerd personeel van HMC moest worden ingezet op andere afdelingen om hun collega’s te ondersteunen. Zo kon bij HMC de covid-zorg, en ook andere acute zorg, zoals traumazorg, verloskunde en oncologische zorg, altijd doorgaan. Een gedeelte van de reguliere zorg moest daardoor worden afgeschaald en niet-acute operaties soms uitgesteld.

“Doordat de acute zorg bij HMC altijd gewaarborgd is geweest, zijn het vooral de kortdurende niet-acute operaties die moeten worden ingehaald, zoals een operatie aan een liesbreuk of galblaas,” vertelt HMC-vaatchirurg Daniël Eefting. Er zal na de zomer in HMC ook buiten reguliere tijden worden geopereerd om de vertragingen voor een belangrijk deel in te lopen. “Wij begrijpen dat het vervelend is geweest voor patiënten als hun operatie de afgelopen periode is uitgesteld. Onze specialisten en verpleegkundigen zijn blij iedereen weer te kunnen helpen.”

Rust
“Het is goed nieuws dat we ook de niet-acute operaties weer kunnen inhalen,” vertelt HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. “Dat we de acute zorg tijdens de coronacrisis altijd door hebben kunnen laten gaan, is alleen mogelijk geweest door de flexibele inzet van onze medewerkers. Wij hebben veel van hen gevraagd. Het is daarom goed dat zij eerst van een welverdiende vakantie kunnen genieten en goed uitrusten, voordat we ons na de zomer richten op deze volgende uitdaging.”

Als we uw afspraak weer kunnen inplannen, nemen we contact met u op. U hoeft dus zelfs niets te doen. Bij het plannen van de afspraken volgen we de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit.