Nood hoog in HMC: maximale IC-capaciteit voor coronapatiënten bereikt

19 november 2021

Het aantal Covid-patiënten in HMC blijft fors toenemen en het heeft een steeds grotere impact op ons ziekenhuis. HMC heeft de maximale IC-capaciteit voor coronapatiënten bereikt. Om zowel de acute zorg als de reguliere zorg te blijven bieden, zijn we daarom genoodzaakt om opnieuw een deel van de planbare zorg uit te stellen. Patiënten krijgen persoonlijk bericht als een afspraak of operatie wordt afgezegd. U hoeft niet te bellen.

IC-capaciteit

“Het is ook in deze vierde golf al weken passen en meten. Het piept en het kraakt. We zouden het liefst elke patiënt willen helpen, maar we zitten aan onze grenzen,” vertelt HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. “We doen er alles aan om de covidzorg, de acute zorg en de reguliere zorg te blijven bieden, maar het wordt steeds lastiger. De maximum IC-capaciteit voor coronapatiënten is bereikt. Het aantal coronapatiënten blijft stijgen en het aantal patiënten dat acute zorg nodig heeft is onverminderd hoog. Als ziekenhuis met een groot traumacentrum zijn we er ook voor die patiënten. Veel verpleegkundigen en artsen die zo hard hebben gewerkt zijn uitgevallen en het wordt steeds lastiger om de roosters rond te krijgen. De landelijke prognoses geven aan dat het einde nog niet in zicht is. De situatie is dus zorgwekkend.”

Sluiting operatiekamers

In overleg met de regio is besloten dat HMC en andere ziekenhuizen in de regio nog meer bedden vrijmaken zodat de acute zorg en de zorg voor coronapatiënten door kan gaan. HMC is daardoor ook helaas genoodzaakt een groot deel van de planbare zorg verder uit te stellen. Vanaf maandag 22 november moeten we nog vier operatiekamers extra sluiten die worden gebruikt voor planbare zorg. Ingrid Wolf: “De artsen en verpleegkundigen die daar werken zijn namelijk hard nodig om collega’s te ondersteunen. Alleen op deze manier kunnen we de intensieve zorg voor Covid-patiënten beter verdelen én de acute zorg blijven borgen.”

Voorbereid op volgende fases

Het blijft onvoorspelbaar hoe hoog de piek gaat worden en wat ons nog te wachten staat. We zijn voorbereid op alle mogelijke scenario’s. Ingrid Wolf: “We kijken daarbij niet alleen naar de draaiboeken en de prognoses, maar vooral ook naar de belastbaarheid van onze medewerkers want we moeten het met elkaar redden. Ik hoor dagelijks de verhalen hoe zwaar het is en het verlangen naar een tijd dat we deze crisis achter ons kunnen laten. Dat raakt me. Het laat zien dat we er nog niet zijn. We moeten zuinig zijn op ons personeel waar we al zoveel van hebben gevraagd en die we nog hard nodig hebben.”

U wordt gebeld als een operatie niet doorgaat

Door de toename van het aantal coronapatiënten, moeten we helaas een deel van onze zorg uitstellen. Het gaat hierbij om planbare (niet-acute) operaties. Per patiënt wegen onze specialisten zorgvuldig af of een operatie uitgesteld kan worden. We vinden het heel vervelend dat deze patiënten nu moeten wachten. Onze specialisten blijven deze patiënten wel zoveel mogelijk op de polikliniek zien om hun situatie in de gaten te houden. Patiënten krijgen persoonlijk bericht als een afspraak of operatie wordt uitgesteld.