Nieuwe bestralingstechniek HMC beperkt schade in hoofd/halsgebied

3 januari 2018

Een nieuwe bestralingsmethode zorgt ervoor dat patiënten van HMC minder schade overhouden aan de behandeling van een tumor in het hoofd/halsgebied.

Bestraling van het hoofd-halsgebied, bijvoorbeeld bij een tumor in de mond of keel, is een van de zwaarste behandelingen die er zijn. Patiënten houden er dikwijls slikproblemen aan over, of een droge mond. Sommige moeten zelfs langdurig via een sonde gevoed worden. Een enorm verlies aan kwaliteit van leven. HMC zet een nieuwe bestralingsmethode in om de effecten voor deze mensen op de lange termijn te beperken: VMAT.

“Met de nieuwe VMAT-techniek wordt de tumor van alle kanten bestraald, met bundels die kunnen variëren in intensiteit”, vertelt radiotherapeut in HMC Antoniushove Ruud Wiggenraad. “Daardoor kan de bestraling heel precies zijn: veel op de tumor, zo weinig mogelijk op de weefsels eromheen. Want elke millimeter die we níet raken in dit gebied, waar zich heel veel zenuwen, klieren en spieren bevinden, is letterlijk gezondheidswinst.”

Veel sneller

VMAT is daarnaast veel sneller en heeft aan 10 minuten bestraling genoeg, in plaats van de gebruikelijke 15. Fijn voor de patiënt, aangezien een behandeling vaak uit 35 bestralingen bestaat, maar belangrijker nog: doordat het korter duurt, beweegt de patiënt minder tijdens de bestraling. Ook dat scheelt weer kostbare millimeters gezond weefsel.

Zuiniger bestralen

Naast de VMAT-techniek worden ook andere methoden ingezet om patiënten ‘zuiniger’ te kunnen bestralen. Daarbij gaat het er vooral om de patiënt zo stil mogelijk te laten liggen, en steeds opnieuw in exact dezelfde houding. Zo wordt onderzoek gedaan naar een individueel hoofdkussen op maat, en is er een zogenoemde 6D-tafel in gebruik genomen die het mogelijk maakt om de patiënt in precies de juiste positie te manoeuvreren.