Nieuwe behandeling voor patiënten met terugkerende prostaatkanker

21 november 2018

VLNR: Simone van den Berg, Erik Kouwenhoven, Nathalie Tak-Nobel, Jordy Noordermeer, Hanja de Jager. Op de foto ontbreken: Peter Koper, Joke van der Klein.

Bij een deel van de patiënten dat bestraald is voor prostaatkanker, komt de ziekte terug. Zij kunnen in HMC Antoniushove sinds kort behandeld worden met brachytherapie. Radiotherapeut-oncoloog Hanja de Jager en klinisch fysicus Erik Kouwenhoven vertellen hoe dit werkt.

Wat is brachytherapie bij prostaatkanker?

Bij brachytherapie krijgt de patiënt inwendig straling van een radioactieve bron toegediend. Hiertoe brengt de radiotherapeut op de operatiekamer een aantal holle naalden in. Op de bestralingsafdeling wordt via deze naalden de radioactieve iridiumbron in de prostaat gebracht. Deze geeft heel lokaal straling af en vernietigt daarmee de tumorcellen. Het voordeel van deze aanpak is dat het weefsel dat om de tumor heen ligt gespaard blijft. Specifiek voor deze nieuwe methode is dat de straling niet in de hele prostaat wordt afgegeven, maar alleen op de plaats waar de kanker is teruggekomen.

Voor welke patiënten is deze behandeling bedoeld?

Voor patiënten die voor de tweede keer prostaatkanker krijgen. Voor hen was tot nu toe geen goede behandeling beschikbaar. Zij kregen vaak hormoontherapie, maar die behandeling geeft veel bijwerkingen en is maar een beperkte tijd effectief.

Waarom is deze aanpak nu pas mogelijk?

Als prostaatkanker terugkomt, dan stijgt de PSA-waarde in het bloed van de patiënt. Maar tot nu toe konden we niet zien wáár de tumor was teruggekomen. Dat kan namelijk in de prostaat zijn of als uitzaaiing op een andere plek in het lichaam. Dankzij een combinatie van moderne beeldvormende technieken - PET, MRI en CT - kan de arts dit nu wel vaststellen. De beeldvormende technieken zorgen er ook voor dat de klinisch fysicus precies kan uitrekenen hoeveel straling nodig is en hoe deze toegediend moet worden.

Wat het voordeel ten opzichte van de behandeling tot nu toe?

De behandeling biedt perspectief aan patiënten die tot nu toe niet goed behandeld konden worden. Dat is grote winst. De behandeling vindt eenmalig plaats tijdens een dagopname onder plaatselijke verdoving.
Omdat de behandeling wereldwijd nieuw is en nog in de ontwikkelfase zit, kan nog niet gezegd worden hoe de resultaten zijn. De ervaringen zijn tot nu toe goed en patiënten hebben weinig bijwerkingen. Enkele patiënten hebben na de behandeling korte tijd problemen met plassen.

Waarom zijn patiënten met terugkerende prostaatkanker bij HMC in goede handen?

HMC heeft al achttien jaar ervaring met brachytherapie en biedt deze behandeling bij terugkerende prostaatkanker als eerste ziekenhuis in de regio aan. We werken daarbij samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat inmiddels ruime ervaring heeft met het toepassen van de methode.


 

HMC is partner in het Anser prostaatnetwerk. Dit netwerk heeft zes multidisciplinaire Anser prostaatcentra voor diagnostiek, behandeling en de nazorg. Deze centra voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en beschikken over zeer gespecialiseerde en ervaren urologen, radiologen en verpleegkundigen. Zie voor meer informatie: www.anserprostaatcentrum.nl