Coronavirus: wat moet u weten?

Naast opvang van coronapatiënten houdt HMC ook alle focus op traumazorg en acute hersenzorg

17 maart 2020

HMC houdt ook alle focus op traumazorg en acute hersenzorg

HMC bereidt zich voor op alle ontwikkelingen rondom het coronavirus. Naast de goede zorg voor coronapatiënten wil HMC ook de overige noodzakelijke zorg zo goed mogelijk blijven borgen. Met name voor traumatologie en acute hersenzorg heeft HMC een belangrijke rol voor alle patiënten in de regio Haaglanden en ook daarbuiten.

Allereerst staat de veilige opvang en behandeling van met het coronavirus besmette patiënten centraal. Hiervoor zijn al vele maatregelen genomen en dit verloopt goed. Maar ook de overige noodzakelijke zorg willen we zo goed mogelijk blijven borgen. Met name voor traumatologie en acute hersenzorg heeft HMC een belangrijke rol voor alle patiënten in de regio Haaglanden en ook daar buiten. Ingrid Wolf, voorzitter raad van bestuur: “We zijn ons maximaal aan het voorbereiden. Maar bijvoorbeeld slachtoffers van een ernstig ongeval moeten ook op onze zorg kunnen rekenen.”

Klaar voor spannende tijd
In HMC zijn de voorbereidingen voor maximale opschaling van de zorg voor corona besmette patiënten in volle gang. In een structuur met diverse teams wordt de zorg gecoördineerd, met onder andere een crisisbeleidsteam, een outbreak management team en een medisch team. Ook regionaal is er dagelijkse afstemming. Wolf: “De samenwerking is heel goed. Zo zijn we bijvoorbeeld met het Haga ziekenhuis en huisartsenorganisatie Hadoks aan het kijken hoe wij de huisartsen zo veel mogelijk kunnen ondersteunen.”

Acute zorg
HMC kan op dit moment de toestroom van patiënten aan en heeft scenario’s uitgewerkt om een goede opvang te realiseren zelfs als de toestroom groter wordt. Daarom is de zorg op afspraak afgebouwd tot 30 procent van wat we normaal aan planbare zorg leveren, net als de meeste ziekenhuizen in onze regio. Dit doet het HMC om personeel te kunnen trainen voor intensive care werkzaamheden en ook om beschermingsmaterialen, zoals mondkapjes, te sparen. Wolf: “De spoedeisende hulp van het HMC is één van de grootste van Nederland. Hierdoor is HMC in staat om patiënten met besmetting of kans op besmetting goed te scheiden van de andere patiënten. Het is fantastisch om te zien hoe alle professionals samenwerken voor de patiënten in de regio Haaglanden.”

Houdt voor de laatste ontwikkelingen overt het coronavirus ons liveblog in de gaten.