Met verwijzers in gesprek over veranderingen deze zomer

30 april 2019

Speciaal voor verwijzers (huisartsen, verloskundigen, apothekers, fysiotherapeuten…) was er een Zorgtafel over de veranderingen die deze zomer plaatsvinden.

Cees Sterk (RvB HMC), Robert Jansen (RvB Hadoks) en de HMC-specialisten Marieke Overbeek en Jasmijn van Campen vertelden over de plannen en beantwoordden vragen.

Veranderingen deze zomer

HMC Bronovo verandert deze zomer in een weekziekenhuis. De spoedeisende hulp, en dus ook de bevallingen, verhuizen van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Daarom komen er in HMC Westeinde tachtig bedden bij en wordt de tijdelijke parkeervoorziening uitgebreid met honderd extra plekken voor bezoekers en verwijzers. De HuisArtsenPost (HAP) verhuist op 1 juli van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove.

HMC Bronovo weekziekenhuis voor diagnostiek, polikliniek en geplande operaties
HMC Bronovo blijft de komende jaren open van maandag 06.00 uur tot vrijdag 18.00 uur. Voor geplande operaties (bijvoorbeeld knie, galblaas). Voor bezoek aan één van de achttien poliklinieken (van cardiologie, chirurgie, dermatologie tot aan gynaecologie en ouderengeneeskunde). Voor diagnostiek (bijvoorbeeld bloedprikken, laboratorium-onderzoek, functie-onderzoek en radiologie).

Verloskunde naar HMC Westeinde

Vanaf deze zomer tot aan de oplevering van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum (begin 2020) vinden bevallingen in het kliniekgebouw van HMC Westeinde plaats en komen de afdelingen verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde op de 13e, 12e en 3e verdieping. Cees Sterk: “Met de ingebruikname van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum op het terrein van HMC Westeinde komen dan de etages leeg om het kliniekgebouw van HMC Westeinde de komende jaren grondig te gaan renoveren. Kamers en gevels van het kliniekgebouw worden gemoderniseerd met veelal eenpersoonskamers. Op HMC Westeinde staan altijd een gynaecoloog, kinderarts, anesthesioloog en OK-medewerkers paraat om alle bevallingen goed en veilig te laten verlopen.”

Huisartsenpost naar HMC Antoniushove

De HuisArtsenPost (HAP) regelt de spoedeisende hulp van huisartsen ‘s avonds, ’s nachts, in het weekend en op alle erkende feestdagen. De HAP op HMC Bronovo verhuist per 1 juli 2019 naar HMC Antoniushove.
Robert Jansen: “Er zijn nu drie HAPs in de regio: in het HagaZiekenhuis, HMC Westeinde en HMC Bronovo. We willen de HAPs goed gespreid houden over de regio. Dit gaat ons lukken doordat HMC Antoniushove, dat weliswaar geen SEH heeft, de HAP goed gaat ondersteunen met radiologie, laboratorium en cardiologie. Tot half 1 ’s nachts toegang hebben tot de spoedapotheek is een nadrukkelijke wens. Hierover voeren we momenteel gesprekken. Verder begeleiden we de verpleegkundig specialisten in hun deskundigheidsbevordering zodat ze ook laag-complexe zorg kunnen overnemen van de SEH’s.”
Hadoks, de vereniging van Haaglandse huisartsen, komt nog met een voorlichtingscampagne over de veranderingen. Het voornemen bestaat om de publieksvoorlichting ‘Hoe te handelen bij een acute zorgvraag’ gezamenlijk te voeren met de Haagse ziekenhuizen.

Meer weten

In de presentatie staat onder andere welke poliklinieken in HMC Bronovo zitten en blijven en welke operaties en dagbehandelingen plaatsvinden in het weekziekenhuis.

 

Speciaal voor patiënten is er een flyer gemaakt over de veranderingen op korte termijn. En over wat allemaal hetzelfde blijft. Er zijn twee versies: een Nederlandse en een Engelse .