Meer vrouwen in aanmerking voor kortere bestralingstherapie bij borstkanker

3 november 2016

Het RTL-journaal besteedde dinsdagavond aandacht aan de verlaging van de leeftijd van vrouwen die intra-operatieve radiotherapie (IORT) bij borstkanker kunnen ondergaan. Bij een IORT-behandeling wordt tijdens de borstsparende operatie eenmalig, inwendig bestraald. Vrouwen hoeven hierna niet gedurende meerdere weken iedere dag naar het ziekenhuis te komen voor bestraling. HMC is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar deze behandeling mogelijk is.

De leeftijdsgrens van vrouwen die in aanmerking komen voor IORT is per 1 november verlaagd van 60 jaar naar 50 jaar. Er komen nu dus meer vrouwen in aanmerking voor deze behandeling. De grens is verlaagd omdat uit internationaal wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in de groep vrouwen vanaf 50 jaar die IORT hebben ondergaan niet meer complicaties voorkomen dan in de controlegroep die op de gebruikelijke manier is bestraald. De toepassing van IORT bij vrouwen jonger dan 50 wordt momenteel onderzocht. Als er ontwikkelingen zijn, publiceren we die op onze website.

Leeftijd is niet het enige criterium om vast te stellen of IORT ingezet kan worden bij de behandeling van borstkanker. Ook tumortype en -grootte en de aan-/afwezigheid van uitzaaiingen in de lymfklieren van de oksel zijn van belang.

Wat gebeurt er bij IORT?

De chirurg verwijdert eerst de tumor en eventueel de zogenaamde schildwachtklier. Tijdens dezelfde operatie wordt met hulp van de radiotherapeut de straling heel precies gericht op het gebied waar de tumor heeft gezeten. Daarom kan de dosis straling ook hoger zijn dan wanneer uitwendig wordt bestraald, zonder dat het gezonde weefsel schade oploopt. Na de bestraling sluit de chirurg de operatiewond. De last van de behandeling wordt hierdoor beperkt. Dit heeft een positief effect op het verwerkingsproces. Er zijn nog een aantal andere voordelen:

  • Bij IORT wordt de huid niet (mee)bestraald. Daarom is het cosmetisch resultaat ook beter.
  • Omdat voor de straling een metalen plaat achter de borstklier (tijdelijk) wordt aangebracht, komt de straling ook niet in borstwand/ribben, het hart of de longen en zullen die dus gespaard blijven.

Naast IORT bij borstkanker is in bepaalde gevallen ook IORT bij endeldarmkanker mogelijk. Patiënten die willen weten of zij in aanmerking komen voor een IORT-behandeling, kunnen het best contact opnemen met hun behandelend specialist.

Bekijk het RTL-item (start op minuut 14.26)