Meekijkconsulten: medisch specialist draait spreekuur bij de huisarts

14 juli 2020

Orthopedisch chirurg Peter den Hollander en zijn collega’s houden maandelijks spreekuur bij huisartsen in Den Haag en omstreken. Voor deze meekijkconsulten werken zij samen met zo’n 50 huisartsen. Het is een voorbeeld van hoe Haaglanden MC de zorg dichtbij de patiënt brengt. Patiënten zijn enthousiast: ze geven het rapportcijfer 8,9 aan het meekijkconsult.

‘Vier jaar geleden heb ik samen met cardioloog Bas van der Hoeven een gezamenlijk spreekuur van huisarts en medisch specialist in de eerste lijn opgezet’, vertelt Den Hollander in een interview met de Federatie Medisch Specialisten.

Met 50 huisartsen
Inmiddels houdt hij met zijn collega's op negen verschillende plekken in Den Haag en omstreken meekijkconsulten en werkt hij samen met zo’n 50 huisartsen. ‘Ik kom eens in de vier weken een halve dag en heb dan een goed gevuld spreekuur. Huisartsen kunnen na een jaar de meeste patiënten die we voorheen samen zagen, zelf behandelen.’

Juiste zorg op de juiste plek
De samenwerking met de huisartsen heeft resultaat: het aantal doorverwijzingen door samenwerkende huisartspraktijken naar het ziekenhuis is met 20% tot 30% verlaagd. Zo komt de juiste zorg op de juiste plek: dichtbij de patiënt waar het kan, in het ziekenhuis waar nodig. Voor patiënten is dit prettig en ook voor de orthopeden werkt dit plezierig: ‘We kunnen ons in het ziekenhuis meer richten op patiënten met complexe problemen,’ aldus Den Hollander.

Meer info?

still_zorg_dichtbij.jpg