Marlou beviel van zoontje Jurre in gloednieuw bevalbad

3 februari 2021

Tijdens haar zwangerschap besluit Marlou van Nus (31) uit Voorburg dat ze, als het zover is, wil bevallen in bad. In haar omgeving heeft ze hierover fijne ervaringen gehoord, onder anderen van haar zus. Uiteindelijk bevalt Marlou van haar kerngezonde zoontje Jurre in het gloednieuwe bevalbad van HMC. “Een mooie ervaring, waar ik positief op terug kijk!”

Om zich voor te bereiden op haar bevalling, bekijkt Marlou tijdens haar zwangerschap de video over bevallen in HMC op de website. Eén van de kamers in het filmpje valt haar meteen op. “Groot, mooi en zónder typische ziekenhuis TL-lichten”, omschrijft ze lachend. “En het belangrijkste: in de kamer staat een gloednieuw bevalbad. Hoewel er een kans bestaat dat de kamer bezet is als ik moet gaan bevallen, wilde ik hier voor gaan.”

Op 22 september was het zover. De weeën van Marlou begonnen en samen met haar vriend stapte ze in de auto richting HMC. Tot haar verrassing blijkt Marlous favoriete kamer vrij. “Zo fijn!”

Verschillende houdingen
“Gedurende de weeën kon ik lekker heen en weer lopen in de ruime, huiselijke kamer”, vertelt ze. “Toen de laatste fase begon, ben ik in het bad gaan liggen. Het warme water verzachtte bij mij direct de pijn. Ik kon verschillende houdingen aannemen: op mijn rug, zij en voorover in het bad. Het bad heeft bovendien veel handige steunpunten waardoor je met je voeten de (pers)weeën kan opvangen. Het bad zelf kan omhoog en omlaag gezet worden: prettig voor de verloskundige, vertelde ze me”

Ook het persen gaat Marlou goed af. “Door het water ben je gewichtsloos, dat vond ik heel prettig.” En dan komt, in het water, na middernacht op 23 september een gezond kereltje ter wereld: Jurre. Marlou: “Door in bad te bevallen, was de overgang voor hem niet zo groot. In mijn buik zat hij natuurlijk ook in warm (vrucht)water. Bevallen in bad was dus niet alleen voor mijzelf, maar ook voor Jurre heel prettig, denk ik!”

Marlou kijkt met een glimlach terug op haar bevalling in het bevalbad van HMC. “Het ging allemaal heel voorspoedig, zonder complicaties. Het gewicht van Jurre was wat aan de lage kant toen hij geboren werd; ter controle moesten we 24 uur blijven. Maar daarna konden we lekker met zijn drietjes naar huis.”

Moeder- en Kindcentrum
Er staat nu één nieuw bevalbad in HMC, maar in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum waar momenteel aan gebouwd wordt, komen er maar liefst zes te staan.

Meer informatie voor (aanstaande) moeders lees je op onze webpagina verloskunde.