Leerlingen groep 7 lopen 'stage' op poli gynaecologie

5 november 2018

Foto: Esther Hessing

Leerlingen van basisschool De Baanbreker uit Den Haag hebben een Bliksemstage gelopen op de poli gynaecologie van HMC Westeinde.

Tijdens de Bliksemstage kregen de leerlingen een rondleiding langs de linnenkamer, medische instrumentatie, beveiliging en medische bibliotheek. Ze mochten elkaar verbinden, ‘urine’ (eigenlijk appelsap) controleren, naar elkaars hart luisteren en zelfs aanwezig zijn bij het maken van een echo bij een zwangere vrouw. Dat leidde tot een heleboel vragen. Van ‘kan je ook naar je eigen hart luisteren met een stethoscoop?’ tot ‘zijn we allemaal begonnen als hele kleine wezentjes van een paar centimeter?’

Beroepskeuze

Een Bliksemstage is een bedrijfsbezoek van een dagdeel waarbij basisschool- en VMBO-leerlingen een kijkje mogen nemen achter de schermen. Leerlingen zien zo welke beroepen er zijn, waardoor ze beter een keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. De Bliksemstages zijn een initiatief van JINC. Deze organisatie streeft ernaar elk kind een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken.

Tandarts

Tijdens De Bliksemstage in HMC verzorgden verpleegkundige Monique Boon, echoscopiste Ruth Smilde en doktersassistente Sibel Shabani van de poli gynaecologie een interactief programma voor de leerlingen. Een meisje keek haar ogen uit bij de beveiliging en zag zichzelf later wel die kant op gaan, zeker toen ze een vrouwelijke stagiair ontmoette. Een ander meisje, dat graag tandarts wil worden, gaf aan na deze Bliksemstage misschien toch wel in het ziekenhuis aan de slag te willen. Als tandarts, weliswaar.

Voor meer informatie: www.jinc.nl