Ga naar deze pagina voor maatregelen en laatste nieuws over Corona / Covid-19

Lancering campagne ministerie VWS bij HMC Westeinde

10 februari 2017

Roken tijdens de zwangerschap. Iedere moeder weet dat het slecht is voor de gezondheid van haar kind. Maar ondanks die kennis over de schadelijkheid is het voor een aantal vrouwen heel moeilijk om te stoppen. Deze moeders hebben daarom steun nodig uit hun omgeving, van hun familie en van hun vrienden. Op vrijdag 10 februari lanceert staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) daarom bij HMC Westeinde een nieuwe campagne met een belangrijke boodschap aan deze groep mensen: ‘Help haar stoppen. Help een stopper stoppen’.

Corla Vredevoogd, gynaecoloog HMC en Monique Boon, verpleegkundig consulent zwangeren HMC gaven aan dat er binnen HMC een project loopt die kwetsbare zwangeren ondersteunt in de zwangerschap. Roken is daarbij een belangrijk onderwerp, omdat roken tijdens de zwangerschap zeer schadelijk is; het leidt tot meer miskramen, vroeggeboorten en aangeboren afwijkingen. Daarnaast neemt de kans ook toe dat haar kind later zelf gaat roken. In Nederland komen elke dag veertig kinderen ter wereld die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook. Jaarlijks overlijden minstens 60 baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt.

Cruciale rol voor familie en vrienden

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): "Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. Maar daar heb je wel hulp bij nodig, De sociale omgeving speelt een cruciale rol om daarbij te helpen. Vooral de partner, de moeder en vriendinnen van de zwangere. Die omgeving gaan we nu activeren. Natuurlijk hoop ik ook dat mensen blijvend stoppen. Ieder kind verdient een rookvrije start.”

Tips

Hoe kun je zelf een zwangere vrouw helpen te stoppen met roken?
Kijk hier voor tips en voor het campagnefilmpje.