Koninklijke onderscheiding voor HMC internist-infectioloog dr. J.W. van ‘t Wout

6 april 2018

Dr. J.W van ’t Wout, is op 6 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van ’t Wout ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten als arts, opleider en wetenschapper. Van ’t Wout nam vandaag na 27 jaar afscheid van het HMC. Karsten Klein, locoburgemeester van Den Haag reikte de Koninklijke onderscheiding uit tijdens een symposium in HMC Bronovo ter ere van zijn pensioen. Tijdens zijn loopbaan werkte Van ’t Wout ook bij het LUMC. Voorlopig blijft hij voor 1 dag in de week verbonden aan dit ziekenhuis.

Empatisch en betrokken arts

Patiënten en collega’s roemde met name zijn empathisch vermogen en vertrouwenwekkende wijze, waarop hij invulling gaf aan de patiëntenzorg. Van ’t Wout was initiatiefnemer van in het oog springende initiatieven. Zo was hij grondlegger van de hiv-/aidszorg in het AZL, het tegenwoordige LUMC. Ook trad hij toe tot de interfacultaire werkgroep die in de jaren tachtig in Nederland de behandeling coördineerde. Van 1990 tot 2003 was hij secretaris van de toenmalige Vereeniging Instituut voor Tropische Ziekten Rotterdam-Leiden. In 2008 is Van ’t Wout als lid-arts toegetreden tot het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.

Toegewijd en weloverwogen

Gedurende zijn loopbaan ontwikkelde hij zich ook als opleider. Gedurende 15 jaar heeft van ’t Wout kennis en ervaring gedeeld met honderden collega’s, jongere generaties artsen en specialisten. Ook maakte hij zich hard voor de internistenopleiding in de regio Den Haag/Leiden.