Koningin Máxima opent expertisecentrum Endometriose in Balans

15 maart 2018

opening exptertisecentrum

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagochtend 15 maart het expertisecentrum Endometriose in Balans geopend in HMC Bronovo in Den Haag. De opening vond plaats in bijzijn van de commissaris van de Koning Jaap Smit, burgemeester Pauline Krikke en de raad van bestuur van HMC.

knipsel.png


Video

Bekijk het videoverslag van de officiële opening

 

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse (heftige) buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren.

Endometriose is een relatief onbekende aandoening. Toch komt deze voor bij 1 op de 10 vrouwen in hun vruchtbare periode. In Nederland alleen al gaat het dus om bijna 400.000 vrouwen. Niet alleen in Nederland is de ziekte onbekend, ook in het buitenland is dit het geval. Het meest in het oog springende voorbeeld is de iconische filmster Marilyn Monroe die in de jaren 50, in stilte, aan deze aandoening leed.
Vanwege de onbekendheid van de ziekte, ook onder huisartsen en specialisten, worden de symptomen pas vaak vele jaren na de eerste klachten herkend. Tijdige diagnose kan helpen symptomen te onderdrukken, de progressiviteit van de ziekte te remmen en de aandoening minder levensbepalend te maken.

Het belang van een expertisecentrum

Het is een onbekende ziekte, het kan lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Endometriose verandert het leven van een vrouw. Als de juiste diagnose niet is gesteld moet zij leven met menstruatiepijn of chronische (zware) buikpijn. Het leven met endometriose zorgt er vaak voor dat deze vrouwen niet het leven van alle dag kunnen blijven leven. Het heeft grote impact op hun carrière of relaties.

Holistische benadering

Het centrum kent letterlijk een eigen plek in het ziekenhuis (een eigen polikliniek en wachtkamer). Nog belangrijker is dat er in het centrum niet alleen oog is voor de ziekte van de patiënt, maar voor het hele welzijn van de patiënt en haar omgeving. Daarom bestaat het behandelteam niet alleen uit artsen, maar ook uit paramedici zoals diëtiste, een bekkenbodemtherapeute, psycholoog, seksuoloog en coach.
Patiënten hebben, omdat ze vaak lang op de juiste diagnose hebben moeten wachten, hun vertrouwen verloren in medici. In het centrum wordt daarom vanaf het eerste consult de regie uit handen gegeven aan de patiënt. Zij bepaalt het tempo en de volgorde van de behandeling. Het multidisciplinaire team coacht haar naar het voor haar op dat moment juiste behandeltraject, daarbij gebruikmakend van shared decision making.

Initiatiefnemers

Het centrum is het levenswerk van gynaecologen drs. Maddy Smeets, dr. Johann Rhemrev en dr. Jim English. Zij werken nauw samen met de medisch specialisten en verpleegkundigen van HMC. Voor wetenschappelijk onderzoek en medische innovaties werkt het centrum samen met de afdeling gynaecologie van het LUMC en met de Medical Delta, waar onder andere de TU Delft deel van uitmaakt.

Meer informatie via https://campagne.lumc.nl/endometriose-onderzoek

 

gesprek_expertisecentrum.jpg

 Foto Esther Hessing

 

opening_exptertisecentrum_patrick_van_emst.jpg

 Foto Patrick van Emst