Koningin Máxima opent expertisecentrum Endometriose in Balans

1 maart 2018

Op donderdag 15 maart komt Koningin Máxima het expertisecentrum Endometriose in Balans in HMC Bronovo openen.

koningin_maxima_okt_15_780.jpgEndometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren.

In het expertisecentrum behandelen we endometriose door een holistische aanpak en in multidisciplinaire behandelteams. De patiënt heeft daarbij de regie over haar eigen behandelplan. Initiatiefnemers zijn gynaecologen drs. Maddy Smeets, dr. Johann Rhemrev en dr. Jim English. Zij werken nauw samen met de medisch specialisten en verpleegkundigen van HMC. Voor wetenschappelijk onderzoek en medische innovaties werkt het centrum samen met de afdeling gynaecologie van het LUMC en met de Medical Delta, waar onder andere de TU Delft deel van uitmaakt.

Op de dag van de opening van het expertisecentrum is er ook een symposium over de medische en sociale gevolgen van de ziekte. Na de opening krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het centrum en spreekt zij met artsen en patiënten. De opening is tijdens een bijeenkomst voor genodigden.